The Malaysia Post

Polis mengesahkan Anwar disoal siasat mengenai enam kes termasuk kes liwat, mengatakan tidak ada tekanan politik

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Huzir Mohamed hari ini menolak dakwaan campur tangan politik dalam siasatan mereka terhadap laporan yang dibuat terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim berhubung senarai anggota Parlimen yang disandarkan kepadanya sebagai perdana menteri seterusnya.

Huzir dalam satu kenyataan mengatakan bahawa siasatan sedang dijalankan dan ia akan dilakukan secara profesional tanpa tekanan politik atau campur tangan dari mana-mana pihak.

“Anwar disoal siasat mengenai senarai 121 anggota Parlimen yang kononnya menyokongnya dan disiarkan di portal dalam talian. Sebanyak 113 laporan polis dibuat dalam senarai tersebut, termasuk oleh beberapa anggota Parlimen yang disebut di dalamnya.

“Siasatan telah diklasifikasikan di bawah Seksyen 505 (b) Kanun Keseksaan dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998,” kata Huzir.

Huzir berkata, pernyataan yang dirakam itu juga termasuk tuduhan bahawa kerajaan di bawah pimpinan perdana menteri telah jatuh, tuntutan liwat oleh Aidil Azim Abu Adam, dan sidang media yang dilakukan mengenai penyerahan dokumen kepada Yang di-Pertuan Agong.

Huzir mendesak semua pihak memberi ruang kepada polis untuk siasatan yang telus dan adil.

Dia memperingatkan bahawa tindakan tegas akan diambil terhadap mereka yang sengaja mengancam ketenteraman dan keselamatan awam.

Semalam, Anwar menafikan menyerahkan nama anggota parlimen yang menyokongnya kepada Yang di-Pertuan Agong semasa hadirin pada hari Selasa.

Dia juga mengatakan bahawa tidak ada nama yang diserahkan ke istana sebagai bukti sokongan.

Read Previous

Berita Gempar : Anwar di bawah siasatan polis untuk enam kes

Read Next

Semua media harus diberi akses ke sesi parlimen – GERAMM

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.