The Malaysia Post

Saintis Beri Amaran Hujan Lebat Yang Lebih Ekstrem Akan Landa Jepun

Banjir dan tanah runtuh yang disebabkan oleh hujan lebat di barat daya Jepun telah menyebabkan kemusnahan dan meragut nyawa. Menurut Agensi Pengurusan Bomba dan Bencana, sekurang-kurangnya enam orang maut, lima orang hilang, dan 19 yang lain cedera parah. Daripada jumlah mangsa yang terbunuh, empat orang datang dari wilayah Kyushu dan dua orang dari wilayah Chugoku.

Hujan Lebat di Kyushu

Sejak awal bulan ini, Kyushu telah dilanda hujan lebat yang mencatat rekod tertinggi dalam sejarah. Agensi Meteorologi Jepun melaporkan tanah runtuh di bandar Karatsu, wilayah Saga, pada 11 Julai 2023, hanya sehari selepas hujan lebat melanda seluruh pulau Kyushu. Wilayah Fukuoka dan Oita di Kyushu juga telah menerima hujan yang sangat tinggi. Sebahagian daripada Fukuoka telah merekodkan lebih daripada 600 milimeter hujan sejak Jumaat, jumlah yang melebihi purata bulanan untuk Julai.

Baca lagi | Bushra Afreen ‘Ketua pegawai haba’ Pertama Asia Sertai Skuad Tangani Suhu Ekstrem

Kejadian Serupa di Negara Lain

Keadaan ini juga berlaku di negara lain di dunia. Di utara India, hujan lebat telah menyebabkan banjir kilat dan tanah runtuh yang membawa maut, dengan sekurang-kurangnya 22 orang terkorban. Di Amerika Syarikat, hujan lebat dan banjir kilat menyebabkan seorang maut di tenggara New York, manakala lebih empat juta orang di Timur Laut Amerika Syarikat berisiko banjir.

Peningkatan Perubahan Iklim Meningkatkan Risiko: Kesan Perubahan Iklim Terhadap Hujan Lebat

Para saintis mengatakan bahawa perubahan iklim telah memburukkan lagi kejadian hujan lebat. Peningkatan suhu atmosfera menyebabkan peningkatan kelembapan udara, yang seterusnya mengakibatkan hujan yang lebih lebat. Menurut Richard Allan, seorang profesor sains iklim di University of Reading, UK, peningkatan ketidakteraturan hujan lebat dan banjir yang dikaitkan dengan perubahan iklim yang disebabkan oleh pemanasan global berpunca daripada pelepasan gas rumah hijau.

Baca lagi | China Keluarkan Amaran Merah Tertinggi Cuaca Ekstrem

Risiko Meningkat dengan Bumi yang Lebih Panas

Stefan Uhlenbrook, pengarah hidrologi, air dan cryosphere di Persatuan Meteorologi Dunia, menjelaskan bahawa dengan planet yang lebih panas, kita boleh menjangkakan kejadian hujan yang lebih kuat, lebih kerap dan lebih teruk. Ia juga akan menyebabkan banjir yang lebih teruk. Walaupun sukar untuk meramalkan dengan tepat bila dan di mana hujan lebat akan berlaku, adalah jelas bahawa tahap kerentanan orang ramai akan berbeza. Negara yang lebih miskin cenderung lebih terdedah kepada kesannya, kerana mereka sering kekurangan amaran awal, infrastruktur pertahanan banjir atau rancangan pengurusan banjir bersepadu.

Perlindungan dan Penyesuaian terhadap Perubahan Iklim: Pentingnya Usaha Melindungi dan Menyesuaikan Diri

Secara keseluruhan, perubahan iklim telah meningkatkan risiko hujan lebat yang membawa maut, banjir dan tanah runtuh di seluruh dunia. Usaha untuk melindungi dan menyesuaikan diri dengan perubahan iklim adalah penting dalam mengurangkan kesan negatif daripada kejadian cuaca ekstrem seperti ini.

Read Previous

8 Kesan Negatif Perlombongan Arang Batu Terhadap Alam Sekitar Dan Kesihatan

Read Next

Beberapa Ahli Dewan Undangan DAP Digugurkan Di Pulau Pinang – Loke

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.