The Malaysia Post

Bushra Afreen ‘Ketua pegawai haba’ Pertama Asia Sertai Skuad Tangani Suhu Ekstrem

Ketika dia masih kanak-kanak, Bushra Afreen sering mendengar orang meninggalkan kampung halamannya di Dhaka untuk mencari peluang untuk belajar atau bekerja di luar negara.

Kini, bahang yang berbahaya dan menyesakkan membuatkan mereka yang mampu meninggalkan ibu negara Bangladesh itu.

“Dhaka adalah rumah saya tetapi bukan bandar yang saya kenali lagi kerana panas yang tidak dapat ditanggung,” kata Afreen kepada The Independent minggu lalu.

Bangladesh mengalami beberapa suhu tertinggi di Asia, kerap mencecah purata bulanan 30 darjah Celsius yang terasa lebih panas apabila digabungkan dengan kelembapan tinggi di kawasan itu.

Dhaka mencecah 40.6 darjah Celsius semasa gelombang haba bulan lalu, suhu tertinggi dalam tempoh enam dekad.

Peningkatan pelepasan gas rumah hijau global daripada pembakaran bahan api fosil akan terus menjadikan suhu di sana lebih panas.

Bangladesh Bakal Menjadi “keadaan gelombang haba hampir kekal”

Bangladesh sedang menuju ke “keadaan gelombang haba hampir kekal”, menurut laporan Bank Dunia 2021.

Afreen menghadapi krisis ini selepas diumumkan sebagai “ketua pegawai haba” pertama Dhaka pada hari Rabu. Dia juga menjadi CHO pertama di Asia yang menyertai skuad semua wanita di bandar di seluruh dunia.

CHO sudah ada di Miami, Florida; Freetown, Sierra Leone; Athens, Greece; Santiago, Chile; Monterrey, Mexico; dan Melbourne, Australia.

Peranan itu dicipta oleh Pusat Ketahanan Yayasan Adrienne Arsht-Rockefeller, sebuah badan pemikir antarabangsa dengan matlamat menjadikan 1 bilion orang lebih berdaya tahan terhadap haba melampau menjelang 2030.

Baca lagi | 7 Tips Menghadapi Cuaca  Panas dan Udara Tidak Bersih

Haba Pembunuh Senyap

Haba adalah pembunuh senyap dan mengancam nyawa lebih ramai orang daripada bencana iklim lain dan amat berbahaya bagi orang yang lebih tua, kanak-kanak kecil, orang miskin dan orang yang mempunyai keadaan kesihatan yang sedia ada.

Menurut laporan Bank Dunia tahun 2021, Bangladesh sedang menuju keadaan gelombang panas yang hampir kekal.

Krisis ini sedang dihadapi oleh Afreen yang dilantik sebagai Ketua Pegawai Haba (CHO) pertama di Dhaka pada hari Rabu lalu. Beliau juga merupakan CHO Asia yang pertama untuk menyertai skuad wanita di seluruh dunia.

CHO telah dilantik di beberapa bandar seperti Miami, Florida; Freetown, Sierra Leone; Athens, Greece; Santiago, Chile; Monterrey, Mexico dan Melbourne, Australia.

Watak ini dicipta oleh Adrienne Arsht-Rockefeller Foundation Resilience Centre, pusat pemikiran antarabangsa dengan matlamat untuk menjadikan 1 bilion orang lebih tahan lasak terhadap panas melampau menjelang tahun 2030.

Panas adalah pembunuh senyap yang menuntut nyawa lebih ramai orang daripada bencana iklim lain dan amat berbahaya terutamanya untuk golongan orang tua, kanak-kanak, orang miskin, dan mereka yang mempunyai masalah kesihatan yang sedia ada.

Gelombang Haba Ancaman Kepada Pekerja

Krisis ini menimbulkan ancaman terhadap pekerja kanak-kanak perempuan, pekerja yang terdedah pada cahaya matahari, dan masyarakat yang tinggal di perumahan yang tidak sihat.

Afreen berkata beliau ingin menggalakkan lebih banyak penglibatan dan bekerjasama dengan semua komuniti terutamanya mereka yang sangat rentan.

CHO menyesuaikan rancangan mereka untuk mencocokkan keadaan setiap tempat sama ada pekerja ladang di tenggara AS, pedagang pasar di Sierra Leone, atau pesara di Greece.

Lelaki dan perempuan yang rentan kepada bahaya tersembunyi ini sepatutnya dibantu dengan rancangan yang terbaik oleh CHO.

Kaum wanita dipilih dengan sengaja untuk peranan ini kerana mereka terjejas secara tidak seimbang, kata Kathy Baughman McLeod, pengarah Arsht-Rock dan dalang program CHO kepada The Independent.

Bilangan hari yang terlalu panas diperkirakan akan meningkat dua kali ganda menjelang tahun 2050 dan beban yang terbesar akan ditanggung oleh wanita dan gadis.

Baca lagi | Siasatan Masih Dijalankan Susulan Kematian Dua Kanak Kanak Disyaki Akibat Strok Haba

“Rantai kecederaan” Bakal Wujud

Afreen menggambarkan satu “rantai kecederaan” di mana orang hidup tanpa akses kepada sanitasi yang betul atau air minum.

Untuk bertahan hidup, mereka mesti bekerja dalam suhu yang melampau tanpa perlindungan yang mencukupi.

Hanya orang kaya yang mampu membeli penyejuk udara dan untuk ramai yang tinggal di perumahan tidak rasmi, tiada pancuran mandian yang sejuk untuk lega.

Afreen mengatakan bahawa panas melampau bukan sahaja memberi kesan kepada kesihatan wanita tetapi mereka juga merupakan tulang belakang kepada ekonomi tak formal di seluruh dunia dalam kerja berbayar mengikut kuantiti, tugas rumah dan menjaga kanak-kanak dan orang tua.

Read Previous

Muhyiddin, Abdul Hadi Awang Perlu Buktikan Tidak Terlibat Dalam Komplot Gulingkan Kerajaan Perpaduan – Lim Kit Siang

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.