The Malaysia Post

Ringgit Malaysia Jatuh RM4.71 Sedolar AS Hari Ini

Ringgit Malaysia (MYR) mengalami penurunan pada hari ini berbanding dengan dolar Amerika Syarikat (AS), menunjukkan keadaan pasaran yang bercampur-campur berbanding mata wang Asia yang lain. Kadar pertukaran MYR terhadap dolar AS turun kepada 4.7150/7195 pada jam 6 petang, berbanding dengan 4.6930/6970 pada Jumaat yang lalu. Apa yang menyebabkan penurunan ini dan apa impaknya? 

Faktor Kadar Faedah AS

Faktor utama yang dikaitkan dengan penurunan MYR adalah perbincangan mengenai kadar faedah AS. Keadaan ini telah mempengaruhi pelabur dan menyebabkan mereka mencari mata wang yang lebih selamat sebagai alternatif pelaburan. Ketika kadar faedah AS naik, ia menjadi lebih menarik bagi pelabur, yang boleh membawa kepada pengaliran modal keluar dari pasaran mata wang Malaysia.

Kesan Ucapan Pengerusi Rizab Persekutuan

Pengerusi Rizab Persekutuan (Fed), Jerome Powell, dijadualkan untuk berucap pada perbincangan meja bulat, bersama-sama dengan Presiden Fed Philadelphia, Patrick Harker. Pernyataan mereka boleh memberikan petunjuk yang penting tentang arah kadar faedah AS dan dasar monetari yang mungkin mempengaruhi kadar pertukaran MYR terhadap dolar AS dalam tempoh masa yang akan datang.

Baca lagi | Pilihan Raya Negeri: Kesan Terhadap Pasaran Saham dan Ringgit Malaysia

Pengaruh Mata Wang Asia Lain

MYR juga terdedah kepada pengaruh mata wang Asia lain. Pelabur akan memberi perhatian kepada angka pertukaran asing terkini dari negara-negara seperti Indonesia, Thailand, Filipina, dan Korea Selatan sebagai petunjuk potensi campur tangan dalam pasaran mata wang Malaysia.

Perbandingan dengan Mata Wang Utama Lain

Walaupun MYR melemahkan diri berbanding dengan dolar AS, ia perlu dilihat dalam konteks perbandingan dengan mata wang utama lainnya. MYR masih mengekalkan prestasinya yang kukuh berbanding dengan sejumlah mata wang utama, kecuali yen Jepun. Ia juga mengalami peningkatan berbanding dengan euro dan pound British.

Keadaan Mata Wang Asia Lain

Selain itu, MYR juga diniagakan bercampur-campur berbanding mata wang Asia lainnya. Nilai MYR meningkat berbanding baht Thailand dan hampir tidak berubah berbanding rupiah Indonesia. Bagaimanapun, ia mengalami penurunan berbanding peso Filipina dan mengukuh berbanding dolar Singapura.

Ringgit Malaysia adalah mata wang yang sentiasa dipengaruhi oleh faktor-faktor global dan tempatan. Perubahan dalam pasaran kewangan antarabangsa serta faktor politik dan ekonomi tempatan boleh mempengaruhi nilai MYR terhadap mata wang lain. Para pelabur dan penganalisis akan terus mengawal keadaan ini untuk memahami pergerakan MYR yang lebih mendalam.

Read Previous

Kesan Sampingan Tatu: Apa Yang Anda Perlu Tahu

Read Next

Bullet Train Pertama Indonesia, Whoosh, Mula Beroperasi

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.