The Malaysia Post

Rakyat Tak Minat Dengan Pinjaman Bercagar KWSP

Tinjauan pendapat yang dijalankan oleh Sinar Harian di platform media sosial mendapati bahawa majoriti responden tidak berminat untuk memohon pinjaman bank menerusi Fasiliti Sokongan Akaun 2 (FSA2) bermula hari ini. Daripada jumlah 4,714 responden yang mengambil bahagian dalam tinjauan pendapat yang dilakukan dalam tempoh 24 jam di Instagram dan Twitter, hanya 13% responden yang menyatakan minat untuk memohon pinjaman melalui FSA2.

Ini disahkan melalui hasil tinjauan di Twitter, di mana hanya 17% atau 45 dari 263 responden yang menyatakan minat untuk memohon pinjaman melalui FSA2, manakala 83% atau 218 responden lain tidak berminat untuk membuat pinjaman tersebut.

FSA2 adalah inisiatif kerajaan yang bertujuan untuk membantu pencarum Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) yang terkesan akibat pandemik COVID-19 dengan membolehkan mereka membuat pengeluaran daripada Akaun 2 untuk membuat pembayaran balik pinjaman bank yang diluluskan oleh bank-bank yang terlibat. Syarat-syarat tertentu perlu dipenuhi oleh pencarum KWSP bagi memohon pinjaman melalui FSA2, termasuk mempunyai Akaun 2 KWSP yang aktif dan jumlah pengeluaran yang dibenarkan tidak melebihi RM10,000 setiap tahun kalender.

Baca lagi | Konflik Kepentingan Dalam Kes Najib, Mohd Nazlan Langgar Kod Etika Hakim

Bimbang kesan jangka panjang

Walau bagaimanapun, tinjauan pendapat yang dilakukan oleh Sinar Harian mendapati bahawa responden yang tidak berminat untuk memohon pinjaman melalui FSA2 memberikan alasan ketiadaan keperluan dan kebimbangan terhadap kesan jangka panjang pengeluaran Akaun 2 KWSP. Namun, terdapat juga responden yang berminat untuk memohon pinjaman menerusi FSA2, terutamanya bagi mereka yang memerlukan wang tambahan untuk tujuan perniagaan atau pembelian harta tanah.

Selain FSA2, kerajaan Malaysia telah memperkenalkan pelbagai inisiatif lain untuk membantu rakyat menghadapi kesan pandemik COVID-19 yang berpanjangan. Antara inisiatif tersebut ialah Bantuan Prihatin Rakyat (BPR), Bantuan Khas COVID-19, dan Bantuan Prihatin Nasional (BPN) yang telah memberikan bantuan kewangan kepada jutaan rakyat Malaysia yang terkesan akibat pandemik COVID-19.

Kerajaan perkenal FSA2 untuk bantu rakyat

Walaupun begitu, pandemik COVID-19 masih memberikan kesan yang besar terhadap ekonomi dan kehidupan rakyat Malaysia. Oleh itu, keperluan untuk memperkenalkan inisiatif tambahan dan memperkasakan inisiatif yang sedia ada masih diperlukan untuk membantu rakyat menghadapi cabaran yang dihadapi.

Baca lagi | Top 5 Lelaki Terkaya di Dunia 2023

Bagi pencarum KWSP yang memerlukan wang tambahan, penting untuk memahami risiko-risiko yang terlibat dalam membuat pengeluaran daripada Akaun 2 KWSP menerusi FSA2. Bagaimanapun, kerajaan Malaysia telah memberikan jaminan bahawa simpanan KWSP pencarum yang dibuat melalui Akaun 2 akan dilindungi dan dilindungi daripada risiko pelaburan yang tinggi. Ini memberikan kepercayaan kepada pencarum KWSP bahawa simpanan mereka di Akaun 2 KWSP adalah selamat dan dilindungi.

Dalam konteks ini, pembelajaran tentang kewangan peribadi juga penting untuk membantu rakyat menguruskan kewangan mereka dengan lebih berkesan dan mengambil keputusan yang bijak dalam menguruskan simpanan mereka.

Read Previous

Konflik Kepentingan Dalam Kes Najib, Mohd Nazlan Langgar Kod Etika Hakim

Read Next

Syamsul Sedia Terima Keputusan Mahkamah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.