The Malaysia Post

PN Bermimpi Di Siang Hari – Zahid

BUTTERWORTH: Perikatan Nasional (PN) sedang bermimpi besar apabila menyatakan bahawa mereka mampu memenangi 14 kerusi Melayu di Pulau Pinang pada Pilihan Raya Negeri (PRN) yang akan datang. Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, Presiden UMNO, telah menegaskan bahawa sesiapa sahaja boleh bermimpi, tetapi hakikatnya bukanlah sesuatu yang mudah.

“Ramai orang bermimpi termasuk mimpi di siang hari. Eloklah kalau masa matahari tengah panas, mimpi terulit apabila tidurnya terlalu nyenyak,”

Beliau berkata bahawa ramai orang termasuk dirinya sering bermimpi, bahkan mimpi di siang hari, tetapi ianya adalah mimpi yang terulit apabila tidur terlalu nyenyak ketika matahari tengah panas. Kata-kata tersebut dilontarkan ketika beliau menghadiri Majlis Santunan Kasih Ramadan di Masjid Jamek Al-Islah hari ini.

Sebelum ini, sebuah portal berita melaporkan bahawa PN mungkin akan menang besar di Pulau Pinang selepas kejayaan besar gabungan parti itu pada Pilihan Raya Umum ke-15 yang lalu. Malah, Pas dan Bersatu negeri juga sudah menyatakan persetujuan untuk bertanding di 15 kerusi majoriti Melayu di negeri itu.

Pembubaran DUN tidak lama lagi

Dewan Undangan Negeri (DUN) Pulau Pinang dijangka dibubarkan pada bulan Jun ini bagi membolehkan PRN diadakan antara bulan Julai hingga Ogos ini. Selain Pulau Pinang, DUN di beberapa negeri lain seperti Kedah, Selangor, Negeri Sembilan, Kelantan dan Terengganu juga akan dibubarkan bagi membolehkan PRN dijalankan secara serentak.

Sebelum ini, Ahmad Zahid yang juga Menteri Kemajuan Desa dan Wilayah telah menyerahkan kunci rumah kepada 10 penyewa Projek Perumahan Rakyat Kuala Sungai Pinang sempena lawatan kerjanya ke Lembaga Kemajuan Wilayah Pulau Pinang di Butterworth pada Ahad yang lalu.

Selain itu, beberapa negeri lain di Malaysia juga akan mengadakan PRN secara serentak selepas pembubaran Dewan Undangan Negeri (DUN), termasuk Kedah, Selangor, Negeri Sembilan, Kelantan, dan Terengganu. Pas dan Bersatu negeri juga telah menyatakan persetujuan untuk bertanding di 15 kerusi majoriti Melayu di Pulau Pinang.

Read Previous

Kes 1MDB Berlanjutan, 20 Lagi Dikesan Terlibat

Read Next

Bella Jadi ‘Mangsa’ Industri Hiburan Sejak Kecil

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.