The Malaysia Post

PM Malaysia: Sumpah Muhyiddin untuk wujudkan kabinet ‘bersih’ boleh ketepikan calon UMNO

Perdana Menteri Ke-8, Muhyiddin Yassin telah berikrar untuk mewujudkan kabinet “bersih” nampaknya akan menghalang pelantikan tokoh-tokoh UMNO yang secara kolektifnya disabitkan dengan ratusan kesalahan rasuah selepas kekalahan mereka pada pilihanraya 2018.

Menyampaikan ucapan beliau sebagai tokoh perdana buat julung kalinya, yang disiarkan di televisyen kebangsaan pada malam Isnin, Tan Sri Muhyiddin berkata beliau “sedar bahawa orang ramai mahu kerajaan yang … bebas rasuah”.

“Saya berjanji untuk mewujudkan Kabinet daripada individu yang bersih, dengan integriti dan berkaliber. Kerajaan saya juga akan mengutamakan usaha untuk mengutamakan integriti dan pentadbiran yang baik,” katanya.

Sumber dari Perikatan Nasional (PN) atau Perikatan Kebangsaan yang baru ditubuhkan itu memberitahu sebagai contoh Presiden Umno, Ahmad Zahid Hamidi, yang menghadapi 87 pertuduhan rasuah, bekas Perdana Menteri, Najib Razak (42 pertuduhan) dan beberapa bekas pemerintahan pegawai dari Umno akan ditolak daripada jawatan menteri.

“PM telah menjanjikan wajah-wajah lama yang bermasalah itu tidak akan berada di Kabinet,” kata seorang pegawai tertinggi tanpa syarat, dan menambah bahawa ia adalah penting untuk mengurangkan ketidakpastian sama ada pentadbiran Muhyiddin akan melihat kembali muka perasuah yang disabitkan dengan pelbagai skandal sehingga Umno disingkirkan dalam pemilihan Mei 2018.

Tetapi sesetengah rakan kongsi di PN berpendapat bahawa ada sebab mengapa beberapa pemimpin yang tercemar masih perlu dipertimbangkan. Presiden PAS, Hadi Awang menegaskan bahawa pemimpin PH dilantik ke kerajaan dan kemudian pertuduhan digugurkan.

Dia mungkin merujuk kepada bekas Menteri Kewangan, Lim Guan Eng, yang telah dilantik pada Mei 2018, beberapa bulan sebelum seorang peguam baru yang dilantik PH memutuskan untuk menarik balik pertuduhan rasuah yang berkaitan dengan pembelian hartanah yang didiskaunkan.

Beberapa tokoh terkemuka dari PAS Islam disiasat kerana rasuah, walaupun hanya seorang bekas timbalan presiden yang akhirnya dituduh. Sementara Setiausaha Agung Umno, Annuar Musa meminta kerajaan tidak campur tangan dalam kes-kes mahkamah berprofil tinggi, beliau menambah satu kaveat iaitu kes bermotivasi politik harus digugurkan.

Tetapi setelah meminta rakyat Malaysia memberi beliau peluang, Muhyiddin akan memerintah dengan penuh sukar. Umno adalah parti terbesar dalam gabungannya, dan beliau memegang kuasa sebagai majoriti di Parlimen di mana pembangkang telah membangkitkan keraguan.

Sinar harapan supaya ekonomi yang pada suku akhir tahun 2019 berkembang paling lambat dalam satu dekad tidak akan memberi kesan kepada prospek jangka pendek. Perundingan risiko politik Kumpulan Eurasia percaya “kebimbangan segera pasaran akan menjadi risiko perubahan atau kelewatan kepada langkah-langkah rangsangan yang diumumkan baru-baru ini dan sejauh mana perubahan kerajaan akan mengganggu perbelanjaan dan pelan pelaburan”.

Read Previous

Tun Mahathir: Nafi krisis politik bermula selepas beliau letak jawatan

Read Next

Najib Razak: Kisah kebencian Tun Mahathir terhadap beliau

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.