The Malaysia Post

Petua Mesti Tahu Buat Duit Dengan TikTok Anda

DollarBreak disokong pembaca, apabila anda mendaftar melalui pautan pada siaran ini, kami mungkin menerima pampasan. Pendedahan. Kandungan adalah untuk tujuan maklumat sahaja. Jalankan penyelidikan anda sendiri dan dapatkan nasihat penasihat kewangan berlesen.
  1. Promosikan Perniagaan atau Jenama

Salah satu cara yang pasti untuk mendapatkan wang di TikTok ialah dengan mempromosikan perniagaan atau jenama. Sudah tentu, laluan ini lebih mudah jika anda sudah mempunyai ramai pengikut.

Jika anda telah membina tontonan yang besar, anda boleh menghubungi perniagaan atau jenama untuk menaja kandungan. Syarikat itu, kemudian, membayar anda untuk mempromosikan produk mereka dan meminta pengikut anda membeli produk mereka.

Sebagai contoh, seorang penyanyi Amerika, Loren Gray, mempunyai lebih 45 juta pengikut pada 2019 apabila dia menutup perjanjian dengan kosmetik Revlon. Selepas mempromosikan produk mereka dalam video TikToknya, bolehkah anda meneka berapa pendapatannya tahun itu?

Revlon membayar Loren Grey sebanyak $2.6 juta. Sekiranya anda tertanya-tanya, pengikutnya meningkat kepada 54 juta pada tahun 2021.

bagaimana untuk menjadi influencer media sosial
Berkaitan: Bagaimana untuk Menjadi Pengaruh Media Sosial?

2. Jual Produk atau Perkhidmatan Anda

Anda juga boleh membuat barisan produk atau perkhidmatan anda dan menjualnya melalui akaun TikTok anda. Atau, jika anda sudah menjadi usahawan yang ingin mendapatkan lebih banyak petunjuk, anda boleh memulakan akaun TikTok untuk menjual produk anda melaluinya.

Sama seperti pilihan sebelumnya, ini lebih mudah diurus jika anda sudah mempunyai pengikut yang ramai. Dan, pilihan ini berfungsi dengan baik jika jenis barangan yang anda tawarkan sesuai dengan majoriti demografi di TikTok.

Contoh terbaik strategi ini ialah Addison Rae Easterling, yang bermula dengan menyiarkan video tarian pendek di platform. Menjelang 2020, hampir setahun selepas dia mendapat sejuta pengikut, dia mengeluarkan barisan produknya, Item Beauty. Dia juga menjadi bintang TikTok berpendapatan tertinggi, mengumpul anggaran $5 juta antara Jun 2019 hingga Jun 2020.

3. Lakukan Pemasaran Gabungan

Pemasaran ahli gabungan ialah satu lagi pilihan berdaya maju untuk mendapatkan wang di TikTok jika anda sudah mempunyai pangkalan pengikut yang terlibat. Lagipun, anda perlu memberikan pitch anda kepada syarikat untuk menjadikan anda sebagai ahli gabungan mereka. Anda boleh menunjukkan kepada mereka bahawa sudah ada orang yang menunggu untuk mengklik pautan tersebut atau menggunakan kod promosi mereka.

Anda juga boleh membina saluran yang eksklusif untuk pemasaran gabungan. Dalam kes ini, anda perlu menyiarkan kandungan berkualiti, meminta orang ramai mengikuti anda, kemudian menyampaikannya kepada syarikat. Anda boleh menyemak akaun Rachel Meader sebagai contoh.

4. Dapatkan Bayaran oleh TikTok

Apakah Cara Membuat Wang di TikTok 2
Dana pencipta TikTok menggalakkan pencipta kandungan melalui sistem insentif. Ia tidak banyak bergantung pada hasil iklan. Sebaliknya, ia mengambil kira faktor lain, seperti tontonan, kualiti kandungan, lokasi geografi pengguna dan pandangan daripada akaun sahih.

Pada Ogos 2020, TikTok telah memperuntukkan $1 bilion dalam dana pencipta TikTok untuk menggalakkan pencipta membuat kandungan untuk TikTok. Walaupun terdengar menarik, terdapat kelayakan sebelum anda boleh menyertai program ini.

Jika anda memenuhi kriteria berikut, Dana Pencipta TikTok boleh membayar anda:

– Berumur sekurang-kurangnya 18 tahun
– Mempunyai akaun TikTok dengan sekurang-kurangnya 10,000 pengikut sahih
– Mempunyai lebih 100,000 tontonan video daripada akaun tulen dalam tempoh 30 hari yang lalu
– Bermastautin di AS, Perancis, Jerman, Itali, Sepanyol atau UK.
– Mempunyai akaun Pro

Sebaik sahaja anda memenuhi keperluan ini, anda boleh pergi ke tetapan akaun TikTok Pro anda dan pilih Dana Pencipta Tiktok. Untuk kekal dalam program ini, pastikan anda hanya menyiarkan kandungan asal yang sejajar dengan garis panduan komuniti TikTok.

Contohnya, Preston Seo menyiarkan video TikTok tentang kewangan peribadi. Dia melaporkan memperoleh sekitar $1,664 dalam empat bulan daripada dana pencipta.

bagaimana untuk membuat wang pada mixer
Berkaitan: 8 Cara Cara Buat Duit di Mixer

5. Tukar Hadiah kepada Berlian

Pengguna TikTok boleh membeli syiling dengan wang sebenar untuk digunakan sebagai mata wang dalam apl. Apabila anda menstrim langsung, pengikut anda boleh menggunakan syiling ini untuk menghantar hadiah maya kepada anda. Kemudian, anda boleh menukar hadiah ini kepada berlian. Jika anda mempunyai berlian bernilai $50, anda boleh tunaikan terus ke akaun PayPal anda yang disahkan.

Tetapi, anda perlu berumur sekurang-kurangnya 18 tahun untuk menerima hadiah dan menukarnya kepada berlian.

Selain itu, anda hanya boleh mengeluarkan wang sehingga $1,000 sehari.

6. Minta Derma

Satu lagi cara untuk menerima sokongan kewangan daripada pengikut TikTok anda adalah melalui sumbangan.

Anda boleh menggunakan ciri syiling-hadiah-berlian yang sama untuk meminta derma. Kemudian, anda boleh tunaikan berlian ke PayPal anda.

Ciri baharu dalam TikTok juga membolehkan pengguna meminta mesej diperibadikan daripada pencipta kegemaran mereka dengan membayar syiling. Walaupun ia belum lagi tersedia secara meluas, ciri ini mungkin berguna dalam pengumpulan dana.

7. Urus Kempen Influencer

Anda juga boleh mengurus kempen influencer untuk menjana wang di TikTok. Dengan kerja ini, anda akan menghubungkan pencipta kandungan kepada jenama. Ia agak serupa dengan cara agensi bakat berfungsi.

Sebagai pengurus kempen yang berpengaruh, anda akan bertanggungjawab untuk:

– Mewujudkan perjanjian antara pihak
– Mengurus pencipta dan jenama
– Memastikan penyampaian projek
– Penyelarasan antara dua pihak — influencer dan jenama

Malah, TikTok juga mempunyai program pengaruh terbina dalam, jadi pencipta kandungan tidak perlu mencari agensi luar. Strategi ini juga memastikan pendapatan tambahan untuk mereka. Anda boleh membantu jenama menjimatkan wang pada kempen dengan menawarkan kadar yang lebih rendah daripada TikTok.

Untuk memberi anda idea tentang cara agensi pengaruh berfungsi, anda boleh menyemak beberapa agensi yang popular. Fanbytes, sebuah agensi yang berpangkalan di UK, menawarkan kempen influencer bukan sahaja di TikTok tetapi di YouTube dan Snapchat juga. Sementara itu, Influencer Marketing Factory berbangga tentang bekerja dengan jenama besar, seperti Amazon, Sony Music dan Google. Satu lagi contoh hebat, Neoreach, berfungsi sebagai agensi kempen influencer dan platform influencer. Perkhidmatan penstriman terkemuka, Netflix, adalah salah satu pelanggannya di Tiktok.

8. Menawarkan Perkhidmatan Pengurusan TikTok kepada Pencipta Besar

Apakah Cara Buat Duit di TikTok 3
Beberapa pencipta TikTok mengumpulkan beribu-ribu pengikut dalam tempoh yang singkat. Akibatnya, mereka mungkin menghadapi masalah untuk memenuhi jangkaan daripada peminat baharu mereka. Untuk membantu mereka, anda boleh menawarkan perkhidmatan pengurusan melalui perkara berikut:

– Perancangan kandungan
– Menguruskan tawaran jenama
– Perancangan kreatif
– Menetapkan jadual untuk keluaran kandungan

Mempunyai latar belakang pengeluaran, malah bercerita boleh membantu anda mendapatkan pelanggan melalui pilihan ini. Viral Nation, sebuah syarikat pengurusan pengaruh global, mempunyai perancangan dan penciptaan kandungan sebagai salah satu perkhidmatannya.

9. Menawarkan Perkhidmatan Perundingan TikTok

Katakan anda berjaya mengembangkan saluran TikTok anda dan menjadi profesional dalam menarik penonton. Dalam kes ini, anda boleh menawarkan kepakaran anda dan bekerja sebagai perunding untuk jenama lain.

Anda boleh membimbing pengaruh dan pencipta lain untuk mencapai apa yang anda lakukan. Bekerja sebagai perunding boleh menjadi kerjaya yang menguntungkan. Tetapi memandangkan anda telah mencapai tahap “Master Yoda” dalam Tiktok, wang mungkin bukan pendorong besar di sini.

Sebaliknya, mengekalkan populariti boleh menjadi sangat mencabar di media sosial. Daripada kehilangan populariti ini, anda boleh “bersara” dan menjadi perunding sebaliknya. Sean Young berjaya menggunakan Tiktok dengan video gurauan berkualiti tingginya. Tetapi niche ini agak kompetitif, jadi dia memilih untuk menjadi perunding TikTok kepada influencer dan selebriti lain.

10. Cipta, Kembangkan dan Jual Akaun TikTok

Akhir sekali, anda boleh membuat, mengembangkan dan menjual akaun TikTok. Untuk melakukan ini, anda perlu membuat keputusan tentang niche dan menghasilkan kandungan yang kreatif dan menghiburkan secara konsisten.

Dua langkah pertama ini adalah penting kerana di sinilah pengguna akan mula melihat anda. Anda juga perlu menjadikan kandungan unik, pada masa yang sama, menarik kepada khalayak anda yang dimaksudkan. Ramai pengguna Tiktok juga menghargai maklumat dan kaitan apabila memilih orang untuk diikuti.

Pada ketika ini, anda tidak perlu menjual apa-apa di TikTok atau mempromosikan jenama lain. Hanya fokus untuk mengekalkan nombor pengikut tersebut. Manfaatkan hashtag, duet, kesan dan alatan lain untuk meningkatkan penglibatan khalayak. Akhir sekali, jangan pergi MIA (hilang dalam tindakan). Pastikan anda menyiarkan kandungan dengan kerap untuk memastikan pengikut anda aktif.

Akaun Tiktok dengan 10,000 hingga 25,000 pengikut menjual sekitar $25 hingga $200, bergantung pada faktor berikut:

– Kualiti dan kuantiti kandungan
– Bilangan suka
– Penglibatan khalayak

Bersama-sama dengan meningkatkan pengikut anda, anda boleh menumpukan pada faktor ini supaya anda boleh menjual akaun untuk harga yang lebih baik.

Baca Lagi | The Chow Kit — An Ormond Hotel: Tempat untuk pengembara kontemporari, masakan Melayu yang halus atau perhimpunan istimewa akhir tahun

Baca Lagi | Apple One, Apple Music dan Apple TV+ mendapat kenaikan harga di Malaysia

Read Previous

Apple One, Apple Music dan Apple TV+ mendapat kenaikan harga di Malaysia

Read Next

Adakah Crypto Trading omong kosong?

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.