The Malaysia Post

Pertumbuhan ekonomi Malaysia perlahan, terendah dalam 10 tahun

Produk domestik kasar Malaysia meningkat 4.3% pada 2019, melambatkan pertumbuhan kepada 4.7% yang dicatatkan pada 2018, berikutan pengurangan permintaan swasta dan permintaan luaran yang lebih perlahan di tengah-tengah gambaran ekonomi dunia yang suram. KDNK berkembang pada kadar paling perlahan dalam tempoh 10 tahun.

Ekonomi mencatatkan pertumbuhan 3.6% pada suku keempat berbanding tahun sebelumnya.

Ia dikatakan kadar yang paling rendah dalam satu dekad lalu disebabkan pengeluaran kelapa sawit, minyak mentah dan gas asli yang jauh lebih rendah, dan kejatuhan eksport akibat perang perdagangan Amerika Syarikat-China.

Menurut Maybank Investment Bank Research, cabang pelaburan bank terbesar Malaysia, kejatuhan dalam sektor pertanian, perlombongan dan pengilangan mengimbangi pertumbuhan suku keempat.

Bank Negara Malaysia berkata wabak koronavirus di China akan menjejaskan pertumbuhan negara pada 2020, khususnya pada suku pertama.

Perdana Menteri, Mahathir Mohamad telah mengumumkan bahawa kerajaan menjangkakan pertumbuhan ekonomi akan mencapai 4.8% pada tahun ini, disokong oleh prospek ekonomi global yang lebih baik dan penggunaan swasta yang lebih baik.

 

Read Previous

Hina DSV dan Anak, Azwan Ali mohon maaf secara terbuka

Read Next

Kes SUV terhumban ke laut: Peguam tertuduh tarik diri

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.