The Malaysia Post

Perlengkapan Sekolah Hangus Dijilat Api

RANTAU PANJANG: Tiga beradik yang tinggal di Kampung Busu Sireh, Lubok Stol, mengalami kerugian besar apabila rumah mereka musnah dalam kebakaran awal pagi tadi, menjelang permulaan sesi persekolahan esok. Nurul Riduana Ab. Jalal Sauti, 17, Anis Nabila, 15 dan Aiman Zaquan, 12, kehilangan semua kelengkapan persekolahan mereka dalam kejadian itu.

Ibu ketiga beradik itu, Siti Zubaidah Muhammad, 48, berkata bahawa dia dan suaminya, Ab. Jalal Sauti Awang Ahamad, 54, bersama empat orang anak sedang tidur ketika kejadian berlaku sekitar pukul 2.30 pagi. Mereka tidak sempat menyelamatkan apa-apa kerana api merebak dengan cepat.

Baca lagi | Eina Azman Menangis Kena Prank Dengan Suami

Ahli keluarga tersebut, termasuk tiga beradik dan dua adik-beradik yang lain, cuba memadamkan api, namun gagal. Selain semua dokumen, wang zakat Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (Maik) sebanyak RM450 yang diterima tiga beradik untuk kegunaan mereka turut terbakar.

Selain itu, empat motosikal milik keluarga itu turut musnah dalam kebakaran itu. Pegawai Operasi Bomba dan Penyelamat Rantau Panjang, Ahmad Nazarudin Mahusain berkata, api berjaya dikawal kira-kira 11 minit kemudian, namun rumah jenis separuh kekal itu sudah 70 peratus musnah dan punca kebakaran masih dalam siasatan.

Kerajaan tempatan dan masyarakat turun membantu

Sementara itu, kerajaan tempatan dan beberapa badan bukan kerajaan (NGO) setempat memberikan bantuan kepada keluarga itu dengan memberikan makanan, pakaian dan perlengkapan asas untuk membantu mereka menempuh hari-hari sulit selepas kejadian tersebut.

Baca lagi | Viral Tiga Beranak Pakai Baju Sekolah

Ketua Pemuda Kampung Busu Sireh, Mohamad Ashraf Hashim, berkata pihaknya akan bekerjasama dengan agensi-agensi yang terlibat untuk membantu keluarga tersebut mendapatkan bantuan kewangan dan pembinaan semula rumah mereka.

“Sementara menunggu bantuan kewangan, kami memberikan bantuan-bantuan asas seperti pakaian dan makanan. Kami berharap masyarakat setempat dapat membantu keluarga ini dengan memberikan sokongan moral dan bantuan kewangan,” katanya.

Kejadian ini juga diingatkan kepada orang ramai untuk sentiasa berhati-hati dan mengambil langkah-langkah keselamatan yang diperlukan untuk mengelakkan kejadian yang tidak diingini, terutama sekali semasa musim kering seperti sekarang.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Viral Tiga Beranak Pakai Baju Sekolah

Read Next

Pengeluaran Tunai Khas Lebih Baik

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.