The Malaysia Post

Perintah Kawalan Pergerakan – Lanjutan perintah beri impak kepada ekonomi negara

Ekonomi negara berdepan tekanan lebih hebat jika tempoh Perintah Kawalan Pergerakan terus dilanjutkan untuk satu tempoh lebih lama, demikian menurut pakar ekonomi.

Pensyarah Kanan Sekolah Perniagaan dan Ekonomi Universiti Putra Malaysia, Dr Mohd Naseem Niaz Ahmad, berkata situasi sedemikian akan membantutkan segala perancangan untuk perkembangan ekonomi negara kerana pergerakan terbatas, manakala faktor ekonomi tidak dapat digunakan secara sepenuhnya.

Katanya, kegiatan ekonomi dan peruncitan juga akan mengalami kesan negatif yang drastik kerana pasaran tidak dapat berfungsi dengan baik apabila kebanyakan premis perniagaan terpaksa ditutup atau sebahagiannya tidak dapat beroperasi secara optimum.

“Pemberhentian pekerja serta pembelian panik yang berterusan, akan mewujudkan ketidakseimbangan pasaran yang akan membawa kepada fenomena kekurangan atau ‘shortage’.

“Dikhuatiri, ekonomi negara bukan hanya berdepan kemelesetan ekonomi, ia juga bakal berdepan dengan tekanan inflasi yang tinggi. Ini semestinya akan meningkatkan kos sara diri yang akan menghimpit, terutama golongan B40.

“Seperti krisis kewangan Asia 1997, tekanan ini akan merencatkan pertumbuhan ekonomi negara dan membawa kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) yang lemah,” katanya.

Turut sependapat, Ketua Ekonomi Malaysian Rating Corporation Bhd (MARC), Nor Zahidi Alias, yang beranggapan kerajaan sewajarnya mengeluarkan unjuran baharu untuk KDNK bagi tahun ini berbanding unjuran 3.2 hingga 4.2 peratus yang diumumkan sebelum ini.

Katanya, kemungkinan berlaku kemerosotan pengeluaran tidak dapat diketepikan memandangkan pertumbuhan global secara umumnya berada dalam tekanan yang besar.

“Ini kerana, ekonomi secara keseluruhannya merasai tekanan dari kedua-dua sudut iaitu permintaan dan bekalan. Justeru, adalah penting untuk kerajaan memberi tumpuan kepada isu berkaitan dengan pandemik termasuk meningkatkan dana bagi menubuhkan lebih banyak pusat ujian, pemberian perkhidmatan ujian percuma dan lain-lain,” katanya.

Mengulas mengenai pakej rangsangan ekonomi, Nor Zahidi berkata, ia berkemungkinan besar akan memberi tumpuan kepada keseluruhan ekonomi daripada hanya kepada industri yang terjejas semata-mata memandangkan kini semua pihak turut merasai impaknya

Namun, tegasnya, keutamaan perlu diberikan dalam membendung penyebaran virus berkenaan kerana sebaik ia berjaya ditangani, perkara lain diharapkan akan kembali pulih seperti sedia kala.

“Saya fikir, ini adalah waktu di mana Malaysia perlu berkrompomi dengan sasaran defisit belanjawan buat sementara waktu. Malahan, di waktu getir sebegini, kebanyakan negara akan mengabaikan sasaran defisit belanjawan mereka, dan Malaysia juga dijangka akan berbuat demikian,” katanya.

Read Previous

Indonesia hasilkan ubat anti-malaria, chloroquine sebagai rawatan COVID-19

Read Next

Hati-hati penipuan jualan topeng muka atas talian

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.