The Malaysia Post

Perikatan Nasional (PN) Pahang Siap Bertanding di PRK DUN Pelangai

KUANTAN – Pada 24 Ogos 2023, Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Pahang, Datuk Seri Saifuddin Abdullah, telah mengumumkan bahawa parti mereka akan bertanding dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) untuk kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Pelangai. Ini merupakan langkah penting dalam dunia politik Malaysia, dan tindakan ini akan mempengaruhi landskap politik tempatan. 

Perbincangan untuk Calon yang Paling Sesuai

PN Pahang, dengan tegasnya, berpendapat bahawa pemilihan calon yang paling sesuai adalah penting untuk menjayakan PRK Pelangai. Datuk Seri Saifuddin Abdullah menyatakan bahawa mereka sedang aktif berbincang untuk menentukan calon yang mempunyai profil dan rekod yang dapat menarik sokongan daripada pengundi. Bagaimanapun, beliau tidak mendedahkan lebih banyak maklumat mengenai calon yang sedang dipertimbangkan.

Langkah-langkah Persediaan Pasukan

Sementara itu, Timbalan Pesuruhjaya Pas Pahang, Andasura Rabu, juga memberikan pandangan mengenai langkah-langkah persediaan mereka menghadapi PRK DUN Pelangai. Beliau menyatakan bahawa mereka telah menyediakan senarai calon yang telah diserahkan kepada kepimpinan pusat Pas untuk dipertimbangkan. Bagaimanapun, proses penentuan calon ini masih dalam perbincangan dan mereka akan mengadakan mesyuarat dalam minggu berikutnya untuk membincangkan strategi dan taktik yang akan diambil dalam menjayakan PRK ini.

Baca lagi | Perikatan Nasional Tidak Mungkin Menjadi Sebahagian daripada Kerajaan Perpaduan – Para Penganalisis Politik

Tarikh Penting dalam PRK DUN Pelangai

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) telah menetapkan beberapa tarikh penting dalam jadual PRK DUN Pelangai. Hari pengundian bagi kerusi DUN Pelangai dijadualkan pada 7 Oktober 2023. Tarikh penting lain termasuk tarikh penamaan calon pada 23 September dan pengundian awal pada 3 Oktober. Ini adalah tarikh-tarikh yang menjadi fokus semua parti politik yang akan bertanding.

Senarai Pemilih dan Kekosongan Kerusi

Jumlah pemilih yang terdaftar untuk mengundi dalam PRK DUN Pelangai adalah sebanyak 16,456 orang. Dalam jumlah tersebut, terdapat 16,417 orang pengundi biasa, 36 orang polis, dan tiga orang Pengundi Tidak Hadir Luar Negara. PRK ini diperlukan berdasarkan kekosongan kerusi berkenaan selepas kematian Datuk Seri Johari Harun, yang merupakan penyandang kerusi tersebut dalam nahas pesawat di Bandar Elmina, Shah Alam pada 17 Ogos yang lalu.

Impak dan Keberhasilan

PRK DUN Pelangai akan memberikan impak besar terhadap landskap politik di peringkat negeri dan mungkin juga peringkat kebangsaan. Semua mata tertumpu kepada bagaimana setiap parti politik akan bergerak, mengambil tindakan taktikal, dan memperjuangkan isu-isu penting untuk memenangi sokongan pengundi. Pengundi juga menanti dengan penuh minat untuk melihat bagaimana hasil PRK ini akan membentuk atau mengubah komposisi politik di Pahang.

Read Previous

4 Jenis Makanan Yang Patut Diambil Untuk Hidup Lebih Lama Menurut Doktor

Read Next

RM30 Juta untuk Jalan Raya Jeli-Gerik East-West Highway – PM

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.