The Malaysia Post

Perbicaraan rogol kes Manchester City Mendy dikatakan sebagai ‘predator’ mengejar wanita

Mahkamah Inggeris hari ini mendengar bahawa pemain bola sepak Manchester City dan Perancis, Benjamin Mendy, yang dibicarakan kerana rogol dan serangan seksual, adalah “pemangsa” yang mengejar wanita yang lemah.

Mendy, 28, dibicarakan di Mahkamah Chester Crown di barat laut England, menghadapi lapan pertuduhan rogol, satu pertuduhan serangan seksual dan satu pertuduhan cubaan merogol, berkaitan tujuh wanita muda.

Bintang Liga Perdana itu mengaku tidak bersalah atas semua pertuduhan dalam perbicaraan kompleks yang dijangka berlangsung selama 15 minggu.

Perbicaraan juri dibuka minggu lalu dan pihak pendakwaan memulakan hujah pembukaan mereka hari ini.

Pendakwaraya Timothy Cray memberitahu mahkamah bahawa Mendy dan defendan bersamanya, Louis Saha Matturie, adalah “pemangsa, yang bersedia untuk melakukan kesalahan seksual yang serius” ketika mereka mengejar wanita.

Cray mendakwa Mendy berkelakuan dengan “tidak ambil peduli” terhadap wanita yang “terdedah, takut, terpencil”.

Kes rogol berprofil tinggi bola sepak

Tugas Matturie adalah “untuk mencari wanita muda dan mewujudkan situasi di mana wanita muda itu boleh dirogol dan diserang secara seksual”, hujahnya.

Lelaki itu “mengubah mengejar wanita untuk seks menjadi permainan dan jika wanita cedera atau tertekan, terlalu buruk,” kata peguam itu.

Kesalahan yang didakwa itu dikatakan berlaku antara Julai 2012 dan Ogos tahun lalu.

Matturie, 40, juga mengaku tidak bersalah atas lapan pertuduhan merogol dan empat pertuduhan serangan seksual.

Tiada seorang pun daripada wanita yang dikatakan telah diserang boleh dinamakan di bawah undang-undang Inggeris, yang juga meletakkan sekatan ke atas apa yang boleh dilaporkan mengenai kes itu.

Mendy menyertai juara Liga Perdana City dari kelab Perancis Monaco pada 2017. Dia telah bermain 75 kali untuk Manchester City, tetapi masa bermainnya dihadkan oleh kecederaan dan kehilangan prestasi.

Dia digantung kerja oleh City selepas didakwa oleh polis pada Ogos tahun lalu.

Yang terakhir daripada 10 penampilan antarabangsa Mendy ialah pada November 2019. Pemain pertahanan itu merangkul pingat pemenang Piala Dunia selepas bermain hanya 40 minit dalam kempen kejayaan Perancis 2018 di Rusia.

Perbicaraan itu dibuat ketika bekas pemain bintang Manchester United dan pengurus Wales Ryan Giggs dibicarakan di Mahkamah Mahkota Manchester atas tuduhan menyerang bekas pasangannya dengan menanduknya dan menyerahkannya kepada tingkah laku yang mengawal dan memaksa.

Read Previous

Rain kembali ke Malaysia selepas lima tahun membuat persembahan dalam konsert percuma

Read Next

Agong, Raja Permaisuri tiba di Turki untuk lawatan negara

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.