The Malaysia Post

Agong, Raja Permaisuri tiba di Turki untuk lawatan negara

Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dan Raja Permaisuri Agong Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah tiba di sini hari ini untuk lawatan tujuh hari ke Turkiye.

Kebawah Duli Yang Maha Mulia dan rombongan tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Esenboga di sini pada pukul 5.30 petang (waktu tempatan) dengan menaiki pesawat khas dan diberi sambutan meriah.

Mengiringi Duli Yang Maha Mulia ialah anakanda Tengku Puteri Raja Tengku Puteri Afzan Aminah Hafizatullah dan Tengku Puteri Raja Tengku Puteri Jihan ‘Athiyatullah.Kebawah Duli Yang Maha Mulia, yang berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa KL (KLIA) pada pukul 10 pagi, turut diiringi Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz dan Ketua Setiausaha Kementerian Luar Datuk Seri Amran Mohamed Zin.

Al-Sultan Abdullah dan Tunku Azizah disambut setibanya oleh Naib Presiden Turkiye Fuat Oktay, Duta Malaysia ke Turkiye Sazali Mustafa Kamal dan Duta Turkiye ke Malaysia Emir Salim Yuksel.

Dua beranak menghadiahkan jambangan bunga kepada Tunku Azizah.

Yang di-Pertuan Agong dan Raja Permaisuri Agong kemudiannya memeriksa kawalan kehormatan yang dipasang oleh Kor Tentera Ke-4 dan Komander Garison Ankara, dengan Raja mengiktiraf askar dengan ucapan ‘Merhaba Asker’.

Undangan dari Erdogan

Semasa di Ankara, Al-Sultan Abdullah dijadual bertemu dengan Presiden Recep Tayyip Erdogan di Istana Presiden dan Duli Yang Maha Mulia juga akan menghadiri jamuan negara yang dianjurkan oleh Erdogan dan isterinya Emine Erdogan di tempat yang sama.

Al-Sultan Abdullah juga dijadual melawat syarikat pertahanan FNSS Defence Systems dan Turkish Aerospace Industries manakala Tunku Hajah Azizah akan melawat Muzium Goreme di Cappadocia dan Ankara Advance Technical Institute for Girls.

Baginda kemudiannya akan berangkat ke Istanbul pada hari Khamis di mana mereka akan menghadiri majlis makan malam bersama ahli diaspora Malaysia.

Baginda dijadual menziarahi Makam Abu Ayyub al-Ansari, Makam Sultan Abdul Hamid II, Masjid Besar Hagia Sophia dan Muzium Istana Topkapi sebelum pulang ke Malaysia pada Ahad.

Lawatan negara oleh Yang Mulia adalah atas jemputan Erdogan.

Ia pada asalnya dijadualkan pada tahun lepas tetapi ditangguhkan kerana pandemik Covid-19.

Lawatan negara terakhir ke Turkiye oleh raja Malaysia ialah pada 1992 oleh Yang di-Pertuan Agong ke-9, Almarhum Sultan Azlan Shah.

Read Previous

Perbicaraan rogol kes Manchester City Mendy dikatakan sebagai ‘predator’ mengejar wanita

Read Next

Rundingan kerusi BN untuk PRU15 masih belum dimuktamadkan, kata naib pengerusi pakatan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.