The Malaysia Post

Pengasas UPKO mengetuai 5,000 ahli untuk keluar parti

Pengasas dan juga ahli anggota UPKO, Dr Ewon Ebin telah mengetuai kira-kira 5,000 orang, termasuk ahli jawatankuasa, untuk keluar parti.

Ewon, yang merupakan mantan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi negeri Sabah dan Anggota Parlimen Ranau, berkata beliau membuat keputusan itu selepas mengadakan perbincangan dengan pemimpin bahagian Ranau.

“Keputusan kami untuk meninggalkan UPKO berdasarkan pada beberapa faktor, termasuk kegagalan kepimpinan parti untuk menangani masalah Pendatang Tanpa Izin (PTI).

“Walaupun kerajaan negeri telah memutuskan untuk memansuhkan pengeluaran Pas Sementara Sabah (PSS), ada kenyataan dari menteri dan pemimpin Kabinet negeri bahawa kerajaan akan memperbaikinya agar lebih diterima oleh rakyat,” katanya dalam satu kenyataan.

Dilaporkan bahawa kerajaan akan mengeluarkan PSS untuk mengurus warga asing yang tinggal di negeri ini dengan lebih, mulai 1 Jun.

Sebelum PSS, beberapa dokumen dikeluarkan kepada pendatang, termasuk IMM13 kepada pelarian yang memasuki Sabah pada tahun 1970-an; Kad Burung Burung, yang diagihkan oleh Kerajaan Persatuan Rakyat Sabah (Berjaya); dan sijil Banci yang dikeluarkan oleh Pasukan Petugas Khas Persekutuan.

Rakyat Sabah dikatakan kecewa dengan dasar itu, kerana dokumen yang boleh diperbaharui selama tiga tahun akan membolehkan pendatang untuk tinggal di Sabah, serta pergi ke sekolah, memegang pekerjaan dan membuka akaun simpanan di bank, dan beberapa perkara lain.

Ketua Menteri Datuk Seri Mohd Shafie Apdal mengumumkan pemasuhan PSS selepas calon kerajaan pemerintah, Datuk Karim Bujang, kalah pada pilihan raya kecil Kimanis.

Selain masalah PTI, Ewon berkata bahawa parti itu telah tergelincir dari objektif asalnya.

“Hala tuju dan asas Upko hari ini telah lama tersasar dari niat asal, iaitu mempertahankan dan melindungi kebajikan serta hak anggotanya,” katanya.

Read Previous

Mahathir Mohamad jumpa ketua-ketua parti politik

Read Next

Kesemua ADUN BN, PAS sokong bentuk kerajaan baharu di Johor

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here