The Malaysia Post

Pencemaran Udara di New Delhi Semakin Teruk

Asap beracun semakin melanda New Delhi akibat kebakaran ladang yang terus berleluasa di sekitar bandar, walaupun mahkamah telah mengeluarkan larangan. Kejadian ini telah menyebabkan ibu negara India menjadi bandar paling tercemar di dunia sekali lagi.

Kebakaran Ladang Meningkatkan Tahap Pencemaran

Tahap pencemaran udara di New Delhi mencapai kemuncaknya sejak awal minggu ini, meskipun terdapat penangguhan sementara dan usaha mitigasi sedang dipertimbangkan. Bandar ini kini menduduki tempat teratas dalam senarai bandar paling tercemar di dunia, dengan indeks kualiti udara mencapai 509 pada pertengahan hari, menurut kumpulan Switzerland IQAir yang mengkategorikan kualiti udara sebagai berbahaya.

Tindakan Mahkamah Agung dan Respons Tempatan

Mahkamah Agung India sebelum ini telah mengarahkan penghentian pembakaran tanaman, namun lebih daripada 2,500 kebakaran ladang dilaporkan di negeri Punjab di utara Delhi semalam. Petani enggan mematuhi perintah tersebut, dan polis tempatan telah memberikan amaran tindakan undang-undang terhadap mereka.

Baca lagi | Indonesia Isytihar Darurat Pencemaran Udara

Peningkatan Pencemaran Sejauh Mana?

Kualiti udara di dataran utara India menjadi semakin buruk pada setiap musim sejuk. Udara sejuk memerangkap pelepasan berbagai sumber termasuk kenderaan, industri, habuk pembinaan, dan pembakaran sisa pertanian.

Tindakan Pihak Berkuasa dan Rancangan Masa Depan

Menteri Alam Sekitar Delhi, Gopal Rai, menyatakan bahawa pihak berkuasa sedang berusaha untuk menguatkuasakan undang-undang dengan lebih cekap. Satu mesyuarat akan diadakan untuk membincangkan langkah-langkah lanjut. Sejauh ini, bandar ini telah mengharamkan pembinaan, menutup sekolah, mengawal kemasukan lori minyak dan diesel yang tidak penting, dan menggunakan kenderaan untuk menyembur air di udara bagi mengawal pencemaran udara.

Pembenihan Awan Gagal Dilaksanakan

Pelan untuk memerangi pencemaran udara melalui pembenihan awan telah ditolak kerana kekurangan litupan awan di bandar. Mesyuarat akan diadakan untuk merancang langkah selanjutnya, dan krisis pencemaran udara di New Delhi diharapkan mendapat penyelesaian dalam masa terdekat.

Dengan situasi semakin meruncing, langkah-langkah segera perlu diambil untuk melindungi penduduk dan mengurangkan kesan buruk pencemaran udara terhadap kesihatan dan persekitaran.

Read Previous

7KM Kesesakan Trafik Berikutan Kemalangan Tiga Kenderaan

Read Next

Fakta berkedip: Benarkah Wanita Berkedip Dua Kali Lebih Banyak daripada Lelaki?

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.