The Malaysia Post

Fakta berkedip: Benarkah Wanita Berkedip Dua Kali Lebih Banyak daripada Lelaki?

Jika bercakap soal perbezaan di antara jantina, satu perbezaan yang tidak dijangka dan tak diketahui ramai adalah kekerapan mata berkedip di antara lelaki dan wanita di mana wanita dikatakan mengedip mata dua kali lebih kerap berbanding lelaki. Namun, adakah benar bahawa wanita berkedip dua kali lebih kerap daripada lelaki seperti yang dinyatakan? Untuk ketahuinya, jom kita menyelam ke dalam penyelidikan menerusi perkongsian di bawah:

Fenomena Berkedip atau berkelip

Tindakan berkelip, selalunya tidak disedari, adalah salah satu pergerakan terpantas yang dilakukan manusia. Menariknya, wanita dikatakan berkedip dua kali lebih banyak daripada lelaki, fakta yang telah diperdebatkan tetapi berlaku berdasarkan penyelidikan.

Keputusan: Benar

Bertentangan dengan apa yang mungkin dianggap sebagai mitos, sebuah kajian yang dilakukan pada tahun 2008 oleh Pusat Penyelidikan Anatomi fungsional di Milan, Itali, menggunakan teknologi canggih untuk memantau pergerakan kelopak mata secara spontan. Penyelidikan itu melibatkan 13 lelaki, 12 wanita berusia 20 hingga 30 tahun, dan 10 lelaki dan sembilan wanita berusia lebih dari 50 tahun. Hasilnya jelas: wanita berkedip 19 kali seminit berbanding lelaki 11 kali. Kajian ini juga menyatakan bahawa wanita berkedip pada kelajuan yang lebih cepat, dengan wanita yang lebih tua berkedip lebih kerap daripada yang lebih muda.

Baca lagi | 9 Manfaat Kesihatan Luar Biasa dari Berbasikal untuk Wanita

Sambungan Hormon

Mengapa wanita berkedip lebih banyak? Para saintis mencadangkan penjelasan hormon. Teori yang berlaku menunjukkan bahawa wanita, dengan tahap estrogen yang lebih tinggi, menunjukkan fenomena berkedip ini akibat perbezaan hormon.

Tujuan berkelip

Berkelip bukan sekadar refleks; ia berfungsi untuk tujuan penting. Tindakan hampir automatik ini membantu membersihkan, melembapkan, dan melindungi mata kita dari perengsa dan zarah debu. Kekerapan berkedip boleh berbeza-beza, dipengaruhi oleh faktor-faktor seperti fokus, tekanan, atau bahkan tindak balas emosi.

Kesimpulan

Oleh itu, apabila anda mendengar bahawa wanita berkedip dua kali lebih banyak daripada lelaki, anda dengan yakin boleh mengatakan bahawa itu bukan pernyataan yang tidak berasas. Disokong oleh penyelidikan saintifik, perbezaan jantina yang halus ini adalah gambaran menarik ke dalam kerja-kerja rumit badan kita. Dan, seperti sekelip masa yang tepat, jangan ragu untuk berkongsi pandangan menarik ini dengan orang lain!

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Pencemaran Udara di New Delhi Semakin Teruk

Read Next

PRK Kemaman: Jeneral Bersara Bersedia untuk Kempen Pilihan Raya

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.