The Malaysia Post

Pembukaan Pameran Langkawi International Maritime and Aerospace (LIMA) Penuh Kejutan

Dengan majlis perasmian bagi edisi ke-16 pameran Langkawi International Maritime and Aerospace (LIMA) yang diadakan semalam, acara pagi ini untuk memulakan pameran tersebut hanyalah perkara formaliti.

Menteri Pertahanan Datuk Seri Mohamad Hasan dan Menteri Pengangkutan Anthony Loke secara bersama-sama melambangkan permulaan acara LIMA’23 tersebut dengan menekan butang di pentas utama.

Sejurus kemudian, sebuah pesawat F/A-18D Hornet dari Tentera Udara Diraja Malaysia meluncur dari belakang, mengejutkan semua orang dan menyebabkan orang ramai menjerit dan menutup telinga.

Baca lagi | Angkatan Tentera Gagalkan Empat Percubaan Penggodaman pada Rangkaian Pertahanan Negara

Pembukaan Yang Penuh Teruja

Kejadian itu berulang sekali lagi kemudian, kali ini dengan pesawat Sukhoi SU-30MKM Flanker yang meluncur cepat walaupun dua pesawat buatan Rusia yang lain sedang melintasi kumpulan orang ramai dari hadapan Pusat Pameran Antarabangsa Mahsuri.

Itu berlaku di hujung sekali acara pembukaan – satu pertunjukan cemerlang mengenai keupayaan angkatan tentera Malaysia – dan apabila Flanker yang tunggal itu mendarat hampir tegak, ia melepaskan mercun dan tanah di hadapan landasan terbang meletup, sekali lagi mengejutkan orang ramai.

Di antara itu, orang-orang yang hadir termasuk VIP dan pameran – dan sebenarnya, ramai orang yang berkumpul di luar pagar sempadan – diberi peluang untuk menyaksikan pesawat-pesawat ketenteraan Malaysia melintas dan melakukan manuver.

Mereka terbang secara solo, dalam formasi atau berpasangan. Daripada aset TUDM di udara, terdapat tiga Hornet, empat Flanker, jumlah yang sama pesawat Hawk BAE Systems, sembilan latih Pilatus PC7, tiga pesawat pengangkut Hercules C-130H, dan pengangkut Airbus A400M.

Baca lagi | Maritim Malaysia tahan sebuah bot, bawa 202 etnik Rohingya ke Langkawi

Pameran Penting Untuk Sektor Pertahanan dan Komersial

Angkatan udara juga mempamerkan empat helikopter Eurocopter EC725AP dan tiga helikopter AgustaWestland AW139.

Walau bagaimanapun, pameran ini bukan hanya tentang tentera udara kerana Army Air Wing turut menghantar tiga helikopter pengawasan ringan AW109 dan dua McDonnell Douglas MD530G.

Sebenarnya, yang terakhir memainkan peranan dalam persediaan untuk “letupan besar” apabila ia mengelilingi udara hampir di permukaan sebagai sebahagian daripada perlindungan bagi dua helikopter EC725 TUDM semasa mereka menjatuhkan dua “kapur” pasukan komando.

Dengan LIMA dianjurkan secara bersama dalam nisbah 60:40 antara kedua-dua kementerian, menteri-menteri tersebut menekankan bahawa pameran ini penting bagi sektor pertahanan dan komersial.

Komunikasi Antara Negara Perlu Dititikberatkan

Mohamad mengalu-alukan kedatangan lapan menteri pertahanan dan jumlah yang sama menteri pengangkutan ke LIMA ’23, menyatakan bahawa dalam zaman yang mencabar ini, adalah penting untuk menjaga saluran komunikasi terbuka antara satu sama lain.

Sementara itu, Loke menekankan kemungkinan-kemungkinan dalam sektor komersial di industri maritim dan penerbangan.

Beliau membicarakan tentang projek Pelabuhan Pulau Carey bernilai RM28 bilion yang dikemukakan, yang katanya dapat memperkuatkan status Pelabuhan Klang sebagai pusat maritim utama bagi Asia Tenggara, serta pembangunan semula Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz di Subang, Selangor.

Read Previous

ATS Resume Checker Yang Perlu Anda Tahu Sebelum Mohon Kerja!

Read Next

China Keluarkan Amaran Merah Tertinggi Cuaca Ekstrem

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.