The Malaysia Post

Pembayaran EFT akan Dihentikan Jika Kelantan Teruskan Pengubahsuaian KSAS

Kementerian Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim telah mengumumkan bahawa mereka akan menghentikan pembayaran Pemindahan Fiskal Ekologi untuk Pemuliharaan Biodiversiti (EFT) kepada Kelantan sekiranya cadangan negeri tersebut untuk mengubah suai Pemuliharaan dan Pembangunan Kawasan Sensitif Alam Sekitar (KSAS) diteruskan. Keputusan ini dibuat kerana cadangan tersebut tidak selaras dengan matlamat pelaksanaan EFT.

Latar Belakang EFT

EFT adalah insentif kewangan tambahan yang diperkenalkan oleh Kerajaan Persekutuan pada tahun 2019. Matlamat EFT adalah untuk melindungi dan memulihara kawasan penting untuk kepelbagaian biologi, termasuk KSAS. Sejak 2019 hingga 2023, Kerajaan Persekutuan telah memperuntukkan lebih daripada RM29 juta kepada Kerajaan Negeri Kelantan. Jumlah peruntukan ini terus meningkat dari tahun ke tahun, dengan RM5.81 juta pada tahun 2019, RM5.93 juta pada tahun 2020, RM5.93 juta pada tahun 2021, dan RM11.47 juta pada tahun 2023.

Peningkatan Peruntukan EFT

Dalam Bajet 2024, Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim telah mengumumkan peningkatan jumlah peruntukan EFT untuk seluruh negara daripada RM150 juta setahun pada 2023 kepada RM200 juta pada tahun 2024. Sebelum peningkatan ini, jumlah peruntukan EFT adalah RM70 juta setahun.

Baca lagi | Rakyat Kelantan Perlu Bangkit Untuk Tuntut Perubahan Semasa Pilihan Raya Negeri – Nik Nazmi

Tindakan Kerajaan Negeri Kelantan

Namun begitu, cadangan perubahan Pelan Pembangunan yang melibatkan pengubahsuaian KSAS di Kelantan dipercayai akan menjejaskan usaha pemuliharaan biodiversiti. Cadangan ini juga tidak selaras dengan Dasar Biodiversiti Negara 2022-2030 (DKBK 2022-2030) yang baru dilancarkan pada 24 Oktober tahun ini.

Kesannya ke atas DKBK 2022-2030

DKBK 2022-2030 telah menggariskan keperluan untuk mengukuhkan perlindungan kawasan penting kepelbagaian biologi sebagai KSAS dalam Rancangan Pembangunan di peringkat negeri dan tempatan. Cadangan pengubahsuaian KSAS ini juga akan memberi kesan kepada sasaran negara untuk meningkatkan peratusan kawasan perlindungan bagi memenuhi kewajipan di bawah Konvensyen Kepelbagaian Biologi.

Kesannya ke atas Komitmen Antarabangsa

Selain itu, pengubahsuaian KSAS juga akan memberi kesan kepada komitmen Malaysia terhadap Sidang Kemuncak Bumi di Rio de Janeiro, Brazil, pada tahun 1992. Malaysia, pada masa itu, berkomitmen untuk mengekalkan sekurang-kurangnya 50 peratus kawasan tanah negara yang diliputi oleh pokok dan hutan. Kementerian Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim berharap bahawa Kerajaan Negeri Kelantan akan mempertimbangkan semula cadangan mengubah Pelan Pembangunan yang melibatkan KSAS di Kelantan dan bekerjasama dengan Kerajaan Persekutuan untuk memperkasakan pengurusan kepelbagaian biologi negara.

Dalam situasi ini, adalah penting bagi Kerajaan Negeri Kelantan untuk memahami implikasi cadangan perubahan yang mereka usulkan dan mengambil kira matlamat kepelbagaian biologi yang penting untuk masa depan negara. Dengan memelihara dan memulihara kawasan KSAS, Malaysia dapat terus memenuhi komitmen antarabangsa mereka dalam memelihara alam sekitar dan kepelbagaian biologi yang sangat penting untuk kelestarian bumi kita.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Permohonan Bersatu untuk Mencabar Pembekuan Akaun Bank oleh SPRM Diluluskan

Read Next

Lebih 50 Orang Cedera dalam Letupan Pusat Konvensyen di Kalamassery Kerala

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.