The Malaysia Post

Pelaburan Kenanga: Bank Negara berkemungkinan menaikkan OPR sekurang-kurangnya 25 mata asas menjelang akhir 2022

Bank Negara Malaysia (BNM) berkemungkinan akan menaikkan kadar dasar semalaman (OPR) sekurang-kurangnya 25 mata asas (bps) menjelang akhir tahun, memandangkan kenaikan kadar faedah yang agresif oleh Rizab Persekutuan (Fed) Amerika Syarikat (AS). ), kata Kenanga Investment Bank Bhd.

Semalam, Fed AS menaikkan kadar dasar utamanya sebanyak 75 mata asas kepada 1.50 peratus -1.75 peratus (sebelum ini 0.75 peratus-1.00 peratus) – kenaikan terbesar sejak 1994 – dalam usaha untuk menjinakkan inflasi tinggi yang menyaksikan Mei di negara ini Indeks harga pengguna 2022 melonjak 8.6 peratus tahun ke tahun.

Dalam laporan ekonominya hari ini, Kenanga berkata reaksi pasaran kewangan global terhadap kenaikan kadar dan kesan akhirnya terhadap ekonomi akan memberikan dorongan yang lebih kuat untuk kebanyakan bank pusat untuk mengikutinya.

“Bagaimanapun, ini tidak membayangkan bahawa BNM akan mengikut keputusan monetari Fed secara terkunci,” katanya.

Bank pelaburan itu berkata pendirian dasar BNM secara beransur-ansur condong ke arah pengetatan memandangkan permintaan domestik yang bertambah baik berikutan pembukaan semula sempadan antarabangsa dan kelonggaran sekatan Covid-19, yang membawa kepada pembentukan trend inflasi yang didorong oleh permintaan.

“Oleh itu, kami percaya ini akan meningkatkan kebarangkalian BNM akan meningkatkan OPR sekurang-kurangnya 25 mata asas semasa baki tiga Mesyuarat Dasar Monetarinya untuk tahun ini,” katanya.

Sementara itu, RHB Investment Bank Bhd menyatakan bahawa pasaran bon kerajaan Malaysia mungkin melihat beberapa bidaan domestik (dengan lelongan baru-baru ini menunjukkan prestasi yang munasabah), dan jualan asing bersih mungkin dihadkan berikutan keputusan kadar faedah Fed.

“Ini sebahagiannya disebabkan oleh idea bahawa pasaran dolar AS/ringgit dalam dan luar pesisir adalah tidak cair.

“Sebagai contoh, apabila dana asing menjual bon, sukar bagi mereka untuk mendapatkan kadar dolar AS/ringgit yang munasabah untuk penghantaran pulang hasil, dan mungkin juga kerana Mac dan April sudah menunjukkan jualan besar di luar negara,” katanya dalam nota berasingan.

Baca Lagi | Pelaburan Kenanga: Bank Negara berkemungkinan menaikkan OPR sekurang-kurangnya 25 mata asas menjelang akhir 2022

Sementara itu, MIDF Amanah Investment Bank Bhd berkata keputusan Fed adalah sejajar dengan ramalan pasaran, dan menjangka Fed akan terus menaikkan kadar dasarnya sekurang-kurangnya 50 mata asas pada mesyuarat Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan akan datang memandangkan inflasi masih belum menunjukkan penyederhanaan. trend. ― Bernama

Read Previous

Laporan: Elon Musk dijangka mengesahkan keinginan untuk memiliki Twitter dalam mesyuarat hari ini

Read Next

Pasangan selebriti Malaysia Aeril Zafrel, isteri Wawa Zainal dan rakan-rakan berbelanja dengan RM10,000 pengalaman Salt Bae di London (VIDEO)

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.