The Malaysia Post

Pejuang untuk terus ‘berjuang’ tetapi akan belajar daripada cara yang gagal selepas tewas di Johor

Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang) tidak akan melepaskan “perjuangannya” dalam arena politik Malaysia, walaupun ia mengalami kekalahan dalam pilihan raya negeri Johor, kata pengerusi Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini.

Bekas perdana menteri itu berkata bahawa Pejuang telah mengenal pasti beberapa masalah yang telah menyebabkan kekalahannya dalam pilihan raya negeri, dan berjanji bahawa pihaknya akan mengkajinya dan mencari jalan untuk memperbaikinya kerana ini adalah “tanggungjawabnya”.

“Pejuang akan terus menekankan dan memperjuangkan isu keperluan awam,” katanya semasa sidang media yang disiarkan secara langsung di Facebook.

“Kami mendapati dalam kegelisahan kami bahawa masa depan — terutamanya orang Melayu, dan umumnya negara — mungkin tidak selamat berhubung dengan rasuah.

“Tetapi kami terlalu menumpukan kepada rasuah sehingga kami gagal untuk menekankan isu-isu seperti kehilangan pekerjaan, ketidakamanan makanan, dan kehilangan rumah kerana kekurangan wang.”

Dr Mahathir kemudiannya menyatakan pihaknya berpendapat bahawa pemenang pilihan raya negeri Johor, Melaka dan Sarawak adalah pilihan yang salah untuk mentadbir, kerana mereka terlibat dengan amalan rasuah yang telah merosakkan negara.

Untuk makluman, Barisan Nasional (BN) memenangi pilihan raya di Johor dan Melaka, manakala sekutunya Gabungan Parti Sarawak (GPS) menang di Sarawak.

“Jika mereka disokong kerana rasuah, ada kemungkinan pemulihan negara akan terancam,” katanya.

“Iaitu, negara kita akan dimiliki dan ditadbir oleh orang yang korup dan mereka akan menggunakan kuasa kerajaan untuk mengekalkan diri mereka.”

Dr Mahathir juga menggesa Pembangkang untuk bersatu, menegaskan bahawa beliau merasakan ia telah kalah bukan kerana kekurangan sokongan, sebaliknya kerana undi berpecah di kalangan pelbagai parti Pembangkang.

Beliau berkata, bagaimanapun, tiada keputusan dibuat sama ada Pejuang akan bekerjasama dengan parti lain untuk pilihan raya umum akan datang.

Baca Lagi | Pejuang untuk terus ‘berjuang’ tetapi akan belajar daripada cara yang gagal selepas tewas di Johor

Pejuang bertanding di 42 daripada 56 kerusi DUN untuk direbut di Johor, tetapi kehilangan semua 42 deposit yang dibayar untuk bertanding – yang merupakan akibat daripada tidak memenangi sekurang-kurangnya satu perlapan (atau 12.5 peratus) undi bagi setiap kerusi. 

Read Previous

Hajiji says BN not part of newly-registered Gabungan Rakyat Sabah

Read Next

Gobind, Chow Kon Yeow dan Anthony Loke mendahului tempat teratas DAP

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.