The Malaysia Post

PBB akan mengundi untuk menggantung Rusia daripada Majlis Hak Asasi Manusia ke atas Ukraine

Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu akan mengundi hari ini mengenai desakan AS untuk menggantung Rusia daripada Majlis Hak Asasi Manusia PBB berhubung laporan “pelanggaran dan penyalahgunaan hak asasi manusia yang kasar dan sistematik” dengan menceroboh tentera Rusia di Ukraine.

Majoriti dua pertiga ahli mengundi ― berkecuali tidak dikira ― boleh menggantung sebuah negara daripada 47 anggota majlis. Libya digantung pada 2011 kerana keganasan terhadap penunjuk perasaan oleh tentera yang setia kepada pemimpin ketika itu Muammar Gaddafi.

Diplomat Barat yakin mereka mempunyai sokongan yang cukup dalam kalangan 193 anggota Perhimpunan Agung untuk menerima pakai resolusi untuk menggantung Moscow. Teks draf itu menyatakan “kebimbangan yang mendalam terhadap hak asasi manusia dan krisis kemanusiaan yang berterusan di Ukraine,” terutamanya pada laporan pencabulan hak oleh Rusia.

Menjelaskan langkah itu, diumumkan pada hari Isnin, Duta Besar AS ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Linda Thomas-Greenfield memberitahu Reuters: “Adalah penting untuk mengatakan (kepada Rusia) ‘kami tidak akan membenarkan anda terus bertindak dengan sewenang-wenangnya dan berpura-pura bahawa anda menghormati hak asasi manusia’.”

Rusia telah memberi amaran kepada negara-negara bahawa undian ya atau berkecuali akan dilihat sebagai “isyarat tidak mesra” dengan akibat untuk hubungan dua hala, menurut nota yang dilihat oleh Reuters. Baca cerita penuh

Sejak pencerobohan Rusia ke atas Ukraine bermula pada 24 Februari, Perhimpunan telah menerima pakai dua resolusi mengecam Rusia dengan 141 dan 140 undi menyokong. Moscow berkata ia sedang menjalankan “operasi khas” untuk memusnahkan Ukraine.

Amerika Syarikat mengumumkan akan menuntut Rusia digantung selepas Ukraine menuduh tentera Rusia membunuh ratusan orang awam di bandar Bucha.

Rusia menafikan menyerang orang awam di Ukraine. Duta Besar PBB Vassily Nebenzia berkata pada hari Selasa bahawa semasa Bucha berada di bawah kawalan Rusia “tidak seorang pun orang awam mengalami sebarang jenis keganasan.”

Baca Lagi | PBB akan mengundi untuk menggantung Rusia daripada Majlis Hak Asasi Manusia ke atas Ukraine

Rusia berada di tahun kedua dalam tempoh tiga tahun di Majlis Hak Asasi Manusia yang berpangkalan di Geneva, yang tidak boleh membuat keputusan yang mengikat secara sah. Keputusannya menghantar mesej politik yang penting, walau bagaimanapun, dan ia boleh membenarkan penyiasatan.

Bulan lalu majlis itu membuka siasatan terhadap dakwaan pencabulan hak, termasuk kemungkinan jenayah perang, di Ukraine sejak serangan Rusia.

Read Previous

Ketua PAS menuduh Ukraine sebagai Zionis, NATO sengaja memprovokasi Rusia

Read Next

Bekas pengarah 1MDB bersetuju berjuta-juta dana 1MDB dimasukkan ke dalam akaun bank Najib

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.