The Malaysia Post

Pakatan mengatakan Ariff terbukti sebagai Speaker Dewan Raykat , tidak boleh diganti

Sekretariat Pakatan Harapan (PH) berkata, Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Mohamad Ariff Md Yusof dan timbalannya, Nga Kor Ming, kedua-duanya harus kekal dalam jawatan mereka untuk meneruskan reformasi parlimen yang sedang berlangsung.

Dalam satu kenyataan mengenai usul pemerintah untuk membuang kedua-dua lelaki itu, PH mengatakan Mohamad Ariff telah mengembalikan keyakinan masyarakat terhadap Parlimen.

“Dari pembentukan Jawatankuasa Pilihan Parlimen yang baru, pembentukan Kumpulan Parlimen All-Party telah memperkuat hubungan antara Anggota Parlimen dan masyarakat sipil, serta berbagai peningkatan dalam menjalankan Parlimen.

“YB Tan Sri Speaker telah membuktikan bahawa usaha reformasi institusi yang bermula pasca PRU-14 telah mulai membuahkan hasil dan mesti diteruskan,” kata Setiausaha Agung PKR Datuk Seri Saifuddin Nasution, Setiausaha Agung Amanah Datuk Dr Hatta Ramli dan setiausaha nasional DAP Anthony Loke menyatakan kenyataan bersama itu.

Pada hari Ahad, Ariff mengesahkan telah menerima usul kerajaan Perikatan Nasional yang mencadangkan untuk menghentikan statusnya termasuk Nga.

Dia mengatakan, kedua-dua usul tersebut diadopsi sesuai dengan praktik umum dan sesuai dengan Peraturan Tetap Dewan Rakyat tanpa prejudis.

Menurut laporan, Ariff mungkin digantikan oleh bekas pelajarnya di Universiti Malaya dan bekas ketua Suruhanjaya Pilihan Raya, Datuk Azhar Harun.

Sekretariat PH mengatakan parti-parti gabungannya menyokong Ariff dan Nga sepenuhnya kerana tidak ada keperluan untuk mereka diganti. “Kami juga menentang segala upaya untuk mengganti keduanya, terutama karena mereka telah dan diyakini akan terus melayani dengan adil dan saksama, dan tidak perlu ada perubahan dalam kedua posisi ini.”

Read Previous

Naib Presiden PKR yakin Sabah, Sarawak akan menyokong Anwar menjadi PM

Read Next

BN kemungkinan besar akan menang Chini sekiranya jumlah undian melebihi 70 peratus

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.