The Malaysia Post

Muda memperjuangkan perubahan, bukan mengekalkan budaya neo-feudalistik dalam kalangan pengundi Melayu

Perikatan Demokratik Bersatu Malaysia

Credits: yimg

Perikatan Demokratik Bersatu Malaysia (Muda) hari ini berkata matlamatnya dalam politik adalah untuk membawa perubahan dan bukannya memerangkap dirinya dalam apa yang dipanggil sebagai budaya “neo-feudalisitik”, sebagai balasan kepada Wan Ahmad Fayhsal Ahmad Kamal dari Parti Pribumi Bersatu Malaysia.

Naib Presiden Muda Zaidel Baharuddin berkata, menyalakan api kaum dan agama untuk memupuk mentaliti kepungan dalam kalangan pengundi Melayu hanya akan memihak kepada golongan elit, berikutan dakwaan timbalan menteri perpaduan negara bahawa majoriti akan menolak pembangkang liberal.

“Jika Wan Fayhsal dan partinya berpendapat bahawa cara terbaik untuk Perikatan Nasional dan Bersatu mengatasi Umno adalah dengan mengatasi mereka dalam politik identiti feudalistik, saya ucapkan selamat maju jaya,” katanya dalam satu kenyataan.

“Tetapi akhirnya, apa yang membezakan Muda dan apa yang Wan Fayhsal gambarkan ialah matlamat kita dalam politik adalah untuk membawa perubahan; daripada terperangkap dalam budaya neo-feudalistik, kami fikir sudah tiba masanya untuk kami membuat perjanjian baharu di Malaysia.

“Oleh kerana lebih kerap daripada tidak, kepungan ini dan keperluan untuk melindungi orang Melayu dan kad agama sering digunakan sebagai tabir untuk mengekalkan segelintir elit berkuasa,” tambahnya.

Zaidel juga mempersoalkan kenyataan Wan Fayhsal apabila Bersatu sejak beberapa tahun lalu bukan sahaja kehilangan jawatan perdana menteri, tetapi juga beberapa jawatan Kabinet, kawalan ke atas Kedah, Perak dan Johor, dan ditendang keluar dari Selangor dan kerajaan negeri Melaka sebelum ini sejak meninggalkan PH. .

Beliau seterusnya menegaskan bahawa Muda tidak berminat untuk mengejar kuasa, dan matlamatnya dalam politik adalah untuk berusaha untuk masa depan yang lebih baik untuk orang ramai.

“Walaupun dasar Bumiputera asal mempunyai asal-usul yang mulia dan masuk akal, sejak akhir-akhir ini, ia digunakan untuk memperkaya dan memperkasakan beberapa Bumiputera terpilih dengan mengorbankan yang lain,” kata Zaidel.

Baca Lagi | Muda memperjuangkan perubahan, bukan mengekalkan budaya neo-feudalistik dalam kalangan pengundi Melayu

Kenyataan Zaidel itu adalah tindak balas kepada Wan Fayhsal yang dipetik dalam The Vibes yang mendakwa bahawa orang Melayu akan menjauhi PH liberal yang “sepenuhnya”, kerana masyarakat didakwa masih memerlukan “pelindung” yang menegaskan mentaliti neo-feudal dan puaknya.

Kenyataan itu juga telah diselar oleh Naib Presiden PKR Rafizi Ramli, yang berkata dakwaan stereotaip orang Melayu ini lemah dan memerlukan pelindung seperti Umno hanya akan menjadi bumerang kepada Bersatu.

Read Previous

Malaysia diundi dalam kumpulan yang sama dengan juara 16 kali Thailand

Read Next

Ketua PAS menuduh Ukraine sebagai Zionis, NATO sengaja memprovokasi Rusia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here