The Malaysia Post

Malaysia tidak akan pernah menyerahkan Sabah kepada Filipina – Muhyiddin

Sabah adalah sebahagian daripada Malaysia dan persekutuan menolak sepenuhnya tuntutan Filipina terhadap negeri itu, kata Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin di sini hari ini.

Beliau berkata kerajaan persekutuan tidak akan menghadapi sebarang cabaran terhadap status Sabah dan kedaulatan negara.

“Kami tidak akan pernah mengakui tuntutan ini. Sabah akan kekal di Malaysia, ”katanya semasa lawatan sulungnya ke negeri ini sebagai perdana menteri.

“Mereka adalah bahagian integral dari Malaysia dan kita akan berjuang hingga akhir untuk mempertahankan Sabah, tidak ada kompromi.”

Dia juga mengatakan bahawa kerajaan persekutuan akan terus melindungi negeri ini daripada pencerobohan dan pendatang tanpa dokumen

Minggu lalu, Jawatankuasa Rumah Luar Negeri Filipina meluluskan rang undang-undang pengganti yang memerlukan pencetakan peta negara, termasuk zon ekonomi eksklusif 200 batu dan Sabah, di pasport Filipina.

Wakil Cagayan de Oro, Rufus B. Rodriguez dilaporkan mengatakan langkah itu bertujuan menekankan kemenangan Filipina dalam isu Laut Filipina Barat ke atas China di Tribunal Arbitrase Antarabangsa di Den Haag, Belanda, dan hak-haknya yang sah dan bersejarah atas Sabah. Semalam, Malaysia mengemukakan nota lisan kepada Suruhanjaya mengenai Batas Rak Continental (CLCS) untuk menolak tuntutan berterusan Filipina ke atas Sabah.

Read Previous

Ahli Parlimen PAS enggan meminta maaf atas ucapan Alkitab, mengatakan orang Kristian ‘tidak berhak tersinggung’

Read Next

Kumpulan K-Pop BTS meraih tangga teratas Billboard Hot 100 di Amerika Syarikat – mencatat sejarah untuk Korea

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.