The Malaysia Post

Malaysia terima bantuan peralatan perubatan dari UAE, Hishammuddin berterima kasih

PUTRAJAYA, 11 Mac — Menteri Luar Negeri Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein (kanan) dan Timbalan Menteri Luar Negeri Datuk Kamaruddin Jaffar (kiri) ditemui ketika sidang media di Wisma Putra sempena Majlis Sambutan Menteri dan Timbalan Menteri Luar Negeri Yang Baharu hari ini. –fotoBERNAMA (2020) HAK CIPTA TERPELIHARA

Dalam mengekang penularan wabak COVID-19 di negara ini, Malaysia menerima banyak sumbangan dan penghargaan daripada pelbagai pihak termasuk daripada beberapa negara luar. Terbaharu, Malaysia telah menerima bantuan peralatan perubatan dari Emiriah Arab Bersatu (UAE).

Bantuan peralatan perubatan tersebut telah diterbangkan melalui penerbangan khas dari Abu Dhabi ke Kuala Lumpur. Ini disampaikan oleh Menteri Hal Ehwal Luar Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein di dalam Facebook rasmi beliau.

Hishammuddin turut melahirkan penghargaan terima kasih kepada UAE di atas sumbangan bantuan peralatan perubatan kepada Malaysia. Bantuan yang disalurkan oleh UAE akan diserahkan terus kepada Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) untuk diagihkan kepada pihak yang memerlukan khususnya barisan hadapan ‘frontliners’.

Selain bantuan peralatan perubatan, UAE dan Malaysia akan turut bekerjasama rapat dengan berkongsi maklumat, kepakaran serta strategi untuk memerangi COVID-19. Menurut Hishammuddin, perkara ini merupakan sesuatu yang telah diusahakan oleh kedua negara melalui hubungan telefon beliau dengan Menteri Luar UAE, Sheikh Abdullah bin Zayed Al-Nahyan sebelum ini.

“Perkongsian ini termasuklah melalui video conference (sidang video) yang diadakan setiap hari melibatkan pasukan petugas khas COVID-19 Wisma Putra dengan kepimpinan tertinggi kerajaan UAE.

“Saya percaya banyak lagi peluang kerjasama antara Malaysia dan UAE dan ini sesuatu yang boleh membuktikan kepada mereka di luar sana bahawa kita bukan sekadar bercakap tetapi sememangnya sesuatu yang boleh diraikan.

“Ia tidak boleh dibeli dengan wang ringgit, ia tidak boleh dibeli dengan retorik ia datang daripada hati,” katanya dalam video yang dimuat naik dalam laman Facebook rasminya.

Hishammuddin turut berharap agar kerjasama erat ini berupaya membantu kedua-dua negara menangani krisis wabak ini dengan sebaik mungkin.

Read Previous

Teknik menangani masalah kesesakan rangkaian perkhidmatan internet, perkongsian oleh CFM

Read Next

Nor “Phoenix” Diana, ahli gusti berhijab Malaysia tampil 30 Under 30 Asia, salah seorang penghias muka majalah Forbes

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here