The Malaysia Post

Liga Profesional Saudi 2022/2023: Al Nassr Menang 3-0 Atasi Al Fateh

Al Nassr tampil dominan dalam perlawanan semalam mengalahkan pasukan pelawat Al Fateh sebagai penutup Liga Arab Saudi 2022-2023, Khamis (1/6/2023). Al Nassr menang dengan jaringan meyakinkan iaitu 3-0. Beraksi di Stadium KSU, tiada nama Cristiano Ronaldo dalam barisan Al Nassr untuk perlawanan ini.

Perlawanan ini merupakan minggu ke-30 Liga Pro Saudi, Al Nassr pasti gagal menang.

Baca lagi | Ronaldo mendakwa dia dipaksa keluar dari Man United

Tiada Perubahan Dalam Kedudukan Liga

Walau bagaimanapun, kemenangan ini tidak membawa apa-apa perubahan kepada kedudukan Al Nassr yang pastinya akan menamatkan saingan sebagai naib juara Liga Arab Saudi bagi musim 2022-2023.

Tanpa Cristiano Ronaldo, Al Nassr terus bermain agresif dalam perlawanan ini. Hanya pada minit ke-4, Talisca membuka jaringan untuk tuan rumah. Tendangan mendatar ke sudut kanan bawah menjadikan Al Nassr 1-0 Al Fateh.

Penguasaan bola oleh Al Nassr berterusan sepanjang separuh masa pertama, namun Al Fateh dilihat masih mampu bertahan dengan sangat baik, malah sesekali melakukan serangan balas.

45 minit pertama perlawanan berakhir dengan kedudukan 1-0. Pada separuh masa kedua, terdapat sedikit perubahan dalam permainan Al Nassr.

Aliran serangan mereka semakin baik, bola pendek digabungkan dengan hantaran jauh dari belakang.

Pada minit ke-66, Talisca menjaringkan gol keduanya. Serangan dari kiri, Talisca menerima bola hantaran Ghareeb dan meneruskannya dengan rembatan ke sudut kanan bawah. Akhirnya! Al Nassr 2-0 Al Fateh.

Pada minit ke-72, Al Nassr lebih cemerlang. Skema serangan pantas, Talisca meloloskan diri di tengah kotak penalti dan menyerahkan bola kepada Maran yang tidak dikawal menjadikan Al Nassr 3-0 Al Fateh.

Baca lagi | Keputusan Al Nassr vs Al Shabab: Cristiano Ronaldo Jaringkan Gol Kemenangan

Ramalan Al-Nassr Dijangka Akan Menang Adalah Tepat

Sebelum itu ramalan telah dibuat yang mengatakan Al-Nassr bakal menang ini kerana Al-Nassr belum kalah dalam lima perlawanan terakhir mereka tetapi seri melawan Al-Ittifaq dalam perlawanan terdahulu mengeluarkan mereka daripada pertempuran juara.

Al-Fateh memulakan bulan Mei dengan tiga kekalahan berturut-turut dan kemudian meraih kemenangan dan seri dalam dua perlawanan terakhir mereka.

Ini adalah perlawanan di mana Al-Nassr adalah pasukan yang dijangka mengambil tiga mata. Mereka akan cuba mengakhiri musim dengan kejayaan selepas terkeluar daripada pertempuran juara.

Feras Al-Buraikan adalah sumber utama gol kelab ini dengan menjaringkan 17 gol – hanya terpaut tiga gol untuk menyamai jumlah gol terbanyak liga oleh Abderrazak Hamdallah.

Dia berada dalam bentuk yang cemerlang di bahagian akhir, dengan lima gol dalam tiga perlawanan liga terakhirnya, dan sekali lagi akan memimpin barisan serangan Fateh untuk membantu pasukan mengakhiri musim dengan kemenangan.

Read Previous

Nurul Izzah Anwar Nafi Jadi Calon Pada PRN Negeri Pulau Pinang

Read Next

ChatGPT: 5 Cara Untuk Tahu Pautan E-mel Sahih Atau Dari ChatGPT Scammer

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.