The Malaysia Post

Letupan Beirut: Malaysia bersedia menghulurkan bantuan kepada Lebanon, kata PM

Tan Sri Muhyiddin Yassin telah menyatakan kesediaan Malaysia untuk menghulurkan bantuan yang diperlukan oleh Lubnan berikutan ibu kotanya digegarkan oleh letupan besar yang menyebabkan sekurang-kurangnya 70 orang mati dan lebih dari 3,000 yang lain cedera setakat ini.

Beliau berkata seluruh rakyat Malaysia bersimpati dengan keluarga mangsa yang terkorban dan cedera dalam tragedi itu dan berdoa agar mereka terus kuat dalam masa sukar ini.

“Malaysia mengucapkan takziah kepada rakyat Lubnan atas tragedi letupan di Pelabuhan Beirut yang menggegarkan negara pagi ini,” katanya dalam catatan di akaun Facebook rasminya.

Pada sekitar tengah malam waktu Malaysia, Selasa, Beirut menyaksikan kebakaran disusuli dengan letupan besar di sebuah gudang di pelabuhan, di mana bahan letupan dipercayai disimpan.

Letupan itu telah juga menyebabkan kemusnahan meluas di seluruh bandar. Pada masa yang sama, Muhyiddin juga mengucapkan terima kasih kerana semua rakyat Malaysia di Beirut dilaporkan selamat selepas letupan itu.

Read Previous

Warga asing yang melanggar undang-undang akan dikenakan hukuman diusir dari Malaysia

Read Next

Bersatu popular, besar di Sabah, kata Wan Fayhsal kepada UMNO

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.