The Malaysia Post

Khairy berkata akan menjelaskan isu MySJ Sdn Bhd di Dewan Negara pada Khamis ini

Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin akan menjelaskan secara terperinci persoalan yang dibangkitkan beberapa pihak berhubung pelantikan MySJ Sdn Bhd sebagai pemegang lesen permohonan MySejahtera, di Dewan Negara, Khamis ini.

Khairy telah meminta Presiden Dewan Negara Tan Sri Rais Yatim membenarkan usul dibahaskan pada Khamis, kerana isu membabitkan data peribadi rakyat adalah penting.

“Saya akan jawab semua soalan di Dewan Negara, tidak ada isu untuk saya. Tiada apa yang perlu disembunyikan.

“Mereka yang tidak biasa dengan ini mungkin tidak membacanya sepenuhnya, dan terus membangkitkan isu yang sama. Saya faham ini adalah isu penting yang melibatkan data peribadi, jadi lebih baik saya menjawab (soalan) di Dewan Negara,” katanya kepada pemberita di Hospital Port Dickson di sini hari ini.

Khairy sekali lagi mengulangi kenyataannya bahawa pelantikan KPISoft Malaysia Sdn Bhd (pembangun aplikasi MySejahtera) telah dilaksanakan oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN) pada 2020.

Beliau berkata beberapa syarikat telah dijemput untuk membuat pembentangan mereka, dan MKN memilih syarikat itu, yang kini telah dijenamakan semula sebagai Entomo Malaysia Sdn Bhd.

Beliau berkata Entomo kemudiannya memberikan lesen kepada syarikat MySJ Sdn Bhd.

“Jadi kami sedang berunding dengan syarikat yang telah menyediakan perkhidmatan sejak awal lagi, untuk meneruskan perkhidmatan itu, kerana mereka telah membangunkan platform itu.

“Pelantikan asal dibuat oleh MKN, dan sekarang, saya dalam proses menjadikannya sebagai kontrak rasmi, itulah yang saya cuba lakukan,” katanya.

Media hari ini melaporkan timbalan presiden Umno Datuk Seri Mohamad Hasan menggesa kerajaan menjelaskan dakwaan penglibatan MySJ Sdn Bhd dalam pengambilalihan aplikasi MySejahtera.

Mohamad berkata walaupun MySejahtera adalah aplikasi yang membantu dan bermanfaat, dakwaan mengenai pelantikan entiti swasta MySJ sebagai syarikat yang akan menguruskan permohonan MySejahtera untuk fasa seterusnya, adalah satu perkara yang membimbangkan.

Antara isu yang dibangkitkan ialah pelantikan MySJ melalui mekanisme rundingan terus dan bukannya melalui tender terbuka.

Sementara itu, Khairy berkata kerajaan masih akan mengekalkan penggunaan MySejahtera untuk satu atau dua bulan akan datang.

“Apabila keadaan sudah stabil, mungkin ini masa yang sesuai untuk kita berhenti menggunakan MySejahtera.

“Macam (Tok Mat) Datuk Seri Mohamad Hasan cakap, kita dah jadi negeri pengawasan, itu tidak betul. Kami telah menggunakan MySejahtera untuk tujuan kesihatan awam. KKM tahu bila hendak berhenti menggunakan aplikasi itu,” katanya.

Baca Lagi | Khairy berkata akan menjelaskan isu MySJ Sdn Bhd di Dewan Negara pada Khamis ini

Dalam lawatannya hari ini, Khairy berkata kos yang diperlukan untuk menaik taraf Jabatan Kecemasan dan Trauma di Hospital Port Dickson ialah RM23 juta, manakala kos untuk blok pakar di hospital itu berjumlah RM 160 juta.

Beliau berkata Hospital Jelebu juga memerlukan penaiktarafan, bagaimanapun tiada peruntukan untuknya setakat ini.

Read Previous

PM tiba di UAE untuk lawatan rasmi tiga hari

Read Next

Portugal dan Poland merebut tempat akhir Piala Dunia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.