The Malaysia Post

Ketua Pegawai Eksekutif Malaysia Airlines berkata sektor penerbangan akan mengambil masa sehingga satu tahun untuk pulih daripada kekurangan buruh

Industri penerbangan di seluruh dunia masih dilanda masalah kakitangan akibat wabak yang akan mengambil masa antara enam bulan hingga setahun untuk pulih, menurut ketua pegawai eksekutif kumpulan Malaysia Airlines, Izham Ismail.

Beliau berkata kekurangan tenaga kerja terbukti bukan sahaja di Malaysia dan negara jiran Asia Tenggara seperti Singapura tetapi juga di Eropah, lapor Straits Times hari ini.

“Orang ramai tidak tertarik untuk kembali ke persekitaran syarikat penerbangan, kerana pertama sekali, syarikat penerbangan sangat tidak menentu.

“Kami memberhentikan orang semasa pandemik dan [apabila] kami cuba menghubungi mereka kembali… mereka berfikir dua kali,” katanya dipetik semasa perbincangan panel di Aviation Festival Asia di Singapura semalam.

Izham juga dilaporkan berkata bahawa ramai bekas pekerja industri penerbangan telah berpindah untuk mengambil pekerjaan gig.

Oleh itu, beliau berkata syarikat penerbangan dan lapangan terbang perlu bekerjasama untuk mengisi kekosongan itu, termasuk peranan kakitangan darat.

“Sumber adalah isu utama kami… syarikat penerbangan tidak boleh [memulihkan] kapasiti kembali secepat yang mereka mahu,” akhbar Singapura memetik kata Izham.

Baca Lagi | Ketua Pegawai Eksekutif Malaysia Airlines berkata sektor penerbangan akan mengambil masa sehingga satu tahun untuk pulih daripada kekurangan buruh

Bulan lepas, Menteri Pengangkutan Datuk Seri Wee Ka Siong berkata trafik penumpang udara di Malaysia dijangka pulih tahun ini sebanyak 30 hingga 45 peratus daripada paras trafik penumpang udara pra-pandemi pada 2019.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Bekas pegawai: Tangan langsung Najib dalam 1MDB sebagai menteri kewangan adalah luar biasa

Read Next

Netflix merancang rancangan realiti ‘Permainan Sotong’ dengan hadiah wang tunai yang besar, tiada akibat yang membawa maut

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.