The Malaysia Post

Kepelbagaian politik akhirnya diputuskan oleh rakyat Singapura, kata TPM Lawrence Wong kepada belia

Rakyat Singapuralah yang akhirnya memutuskan pada pilihan raya sejauh mana kepelbagaian politik yang mereka inginkan, kerana negara itu, sama seperti mana-mana tempat lain di dunia, melihat lebih banyak pertandingan politik, kata Timbalan Perdana Menteri Lawrence Wong.

Wong menjawab soalan mengenai kepelbagaian politik yang dikemukakan oleh seorang moderator semasa dialog dengan belia semalam (7 September) anjuran Institut Kajian Dasar (IPS).

“Rakyat Singapura akan memutuskan perkara itu pada setiap pilihan raya. Ia adalah pilihan raya bebas. Saya fikir berapa banyak kepelbagaian, berapa banyak semak dan imbangan yang anda mahukan, ia benar-benar untuk rakyat Singapura untuk membuat keputusan,” katanya.

Wong, yang juga Menteri Kewangan, menambah bahawa pengundi akan dibentangkan pada setiap pilihan raya dengan apa yang telah dilakukan oleh kerajaan hari ini, dan penduduk akan membuat keputusan sama ada penyandang “akan terus membentuk kerajaan di Singapura, atau jika mereka merasakan orang lain lebih baik dan ada alternatif lain yang mereka sukai”.

“Kita hanya boleh melakukan yang terbaik dalam kerajaan dan sebagai parti politik. Apa yang kita tahu ialah Singapura, seperti juga semua negara, (dengan) trend dan keinginan untuk lebih banyak semak dan imbang, kemungkinan terdapat lebih banyak pertandingan politik adalah benar,” katanya.

Dialog itu mengakhiri persidangan dua hari anjuran IPS minggu ini melibatkan kira-kira 100 anak muda yang terdiri daripada pelajar dan profesional dari sektor awam dan swasta.

Bertajuk “Young Singaporeans Conference 2022: Uncharted”, acara itu menyaksikan para peserta memecah masuk ke dalam pasukan untuk membincangkan pelbagai isu termasuk kemampanan, keterangkuman, kesihatan mental dan kesejahteraan serta pendigitalan perniagaan.

Dr Teo Kay Key, felo penyelidik di Makmal Sosial IPS yang menyederhanakan dialog itu, juga bertanya tentang bagaimana latihan Forward Singapore akan menggabungkan kepelbagaian politik “apabila cuba menjalin persefahaman sosial”.

Forward Singapore ialah perbualan nasional yang diketuai oleh pemimpin politik generasi keempat. Apabila beliau melancarkan latihan itu pada Jun, Wong berkata bahawa matlamatnya adalah untuk Singapura menyegarkan semula kompak sosialnya ketika negara itu menghadapi “persimpangan” dalam perjalanannya.

Wong semalam menegaskan bahawa kerajaan “tidak melakukan latihan politik”.

“Jadi kita tidak bercakap tentang melibatkan parti politik. Kita bercakap tentang melibatkan rakyat Singapura. Dan boleh difahami, rakyat Singapura mempunyai pelbagai pandangan, akan ada pelbagai pendapat. Dan kami mengalu-alukannya,” katanya.

Wong berkata sebagai sebahagian daripada latihan itu, Kerajaan cuba mendekati seramai mungkin warga Singapura “dengan minat untuk membina Singapura yang lebih baik”, tanpa mengira fahaman politik mereka.

Dr Janil Puthucheary, Menteri Negara Kanan Komunikasi dan Penerangan, yang merupakan ahli panel dialog yang lain, berkata walaupun terdapat kepelbagaian di seluruh parti politik, “tiada kekurangan pandangan yang pelbagai dalam Parti Tindakan Rakyat”.

Ahli parti pemerintah diberi peluang untuk menyuarakan pandangan mereka di media dan semasa perbahasan, tetapi “akhirnya, anda perlu melakukan sesuatu dengan kepelbagaian”, tambahnya.

“Kepelbagaian dalam perspektif politik, ia adalah baik dengan syarat anda kemudian boleh berkumpul untuk melakar jalan ke hadapan.”

Mengenai perkahwinan sejenis, keseimbangan kerja-kehidupan dan menolak pilihan yang tidak popular

Salah seorang peserta bertanya kepada panel bagaimana kerajaan menangani perdebatan sukar dengan pelbagai kumpulan dan bergerak ke hadapan apabila merentasi dasar yang tidak popular, seperti menaikkan Cukai Barang dan Perkhidmatan.

Wong berkata bahawa bagi mana-mana isu tertentu, akan ada beberapa kumpulan berkepentingan yang terlibat seperti kerajaan dan agensinya, kumpulan yang menyokong perubahan, kumpulan lain yang menentang perubahan sedemikian, dan “orang yang sebahagian besarnya berada di tengah-tengah”.

Selain “membuat akal” dan memahami sentimen dari semua pihak, Kerajaan kemudiannya perlu memutuskan perkara yang betul untuk dilakukan berdasarkan pertukaran yang berbeza, tanpa mengira populariti langkah sedemikian.

“Dan jika kerajaan – atau mana-mana kumpulan dalam hal itu – merasakan bahawa langkah tertentu itu perlu dan akan membantu Singapura dan rakyat Singapura, maka walau apa pun pemikiran dan pandangan yang berbeza, tanggungjawab adalah untuk melibatkan diri, memujuk dan cuba meyakinkan orang ramai. mengapa langkah ini akhirnya akan menjadi tambah bersih,” tambahnya.

Seorang peserta juga merujuk kepada pengumuman Perdana Menteri Lee Hsien Loong semasa Perhimpunan Hari Kebangsaan bulan lepas tentang hasrat kerajaan untuk memansuhkan Seksyen 377A Kanun Keseksaan, dan sama ada langkah selanjutnya seperti kesatuan sivil antara pasangan sejenis akan berdaya maju dalam jangka pendek.

Wong menegaskan bahawa pemansuhan itu “bukan perjanjian selesai” dan perlu dibahaskan terlebih dahulu di Parlimen.

“Ia adalah kebimbangan sebenar bagi kami, jika kami tidak dapat melalui langkah pertama ini tanpa mengekalkan masyarakat kita bersama, jangan bercakap tentang langkah seterusnya,” tambahnya.

“Jadi saya fikir untuk mengambil langkah pertama ini, sambil memastikan orang yang mempunyai pandangan yang sangat kuat di kedua-dua pihak dapat memahami apa yang kita cuba lakukan, mencari titik persamaan dan menerima keseimbangan baharu ini dalam masyarakat kita, itulah tumpuan utama kami sekarang.”

Seorang lagi peserta semasa dialog itu juga bercakap tentang potensi pertukaran antara daya saing dan mencapai keseimbangan kerja-kehidupan, dan bertanya sama ada rakyat Singapura perlu menyasarkan daya saing sepanjang masa memandangkan “di mana kita berada pada tahap ini dalam masyarakat dan di dunia”.

Wong berkata bahawa ini akan meletakkan konotasi negatif pada daya saing, menyamakannya dengan terperangkap dalam perlumbaan tikus yang tidak berkesudahan.

Sebaliknya, beliau lebih suka merangka semula dan melihat rakyat Singapura mengejar kecemerlangan dalam mana-mana bidang atau profesion yang mereka pilih.

Wong menambah bahawa pandangan terhad masyarakat tentang kejayaan, terikat kepada “terhad, beberapa pekerjaan pilihan yang dipilih”, telah membawa kepada persekitaran yang tertekan di mana setiap orang mengejar laluan akademik atau sekolah tertentu untuk mencapai profesion yang diingini.

Jika masyarakat sebaliknya meluaskan pandangannya tentang kejayaan, “semoga, rasa maruah, bangga dan hormat yang diberikan kepada orang yang mengejar kecemerlangan dalam semua bidang akan berbeza daripada apa yang ada pada hari ini”.

Dan walaupun mungkin tidak realistik untuk menjangkakan ini membawa kepada gaji yang sama dalam semua pekerjaan, Wong berkata bahawa ia mungkin sekurang-kurangnya merapatkan jurang pendapatan merentas profesion yang berbeza.

Read Previous

George Clooney, Julia Roberts bersatu semula untuk rom-com pertama mereka bersama

Read Next

Bandar mega China Chengdu melanjutkan penutupan kebanyakan daerah apabila Covid merebak

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.