The Malaysia Post

Kebakaran Asrama Di New Zealand: Pasukan Bomba Berjaya Temui Punca Kebakaran Loafers Lodge Namun Gagal Padam Disebabkan Trak 32 Meter Rosak

Seramai 90 anggota bomba di Wellington dipanggil setelah menerima panggilan terdapat kebakaran asrama di New Zealand iaitu Loafers Lodge. Apabila mereka tiba, beberapa penduduk telah keluar dengan merangkak dan bergantung kepada sisa udara di atas lantai untuk bernafas.

Beberapa berjaya mencapai laluan kecemasan dan seorang lelaki melaporkan bahawa seseorang telah
menyokong pintu untuk membolehkan yang lain keluar.

Pintu Keluar Kecemasan Rosak

Loafers Lodge terletak di jalan utama di ibu negara New Zealand dan pernah menjadi bank dan gereja.

Di dalamnya terdapat lorong yang sempit dengan tangga dan lif tunggal yang menghubungkan tingkatannya.

Walaupun terdapat dua pintu keluar kecemasan, penduduk melaporkan bahawa satu telah rosak selama beberapa minggu. Hampir 90 anggota bomba berusaha memadamkan api yang semakin membesar sepanjang malam.

Namun, tidak semua trak bomba membawa peralatan yang sama dan tidak semua tiba pada satu-satu masa.

Baca lagi | Bayi maut dalam kebakaran, ditinggal sendirian di rumah

Trak 32 Meter Bomba Alami Masalah Penyelenggaraan

Kesatuan bomba mengatakan trak dengan tangga 32 meter akan tiba lebih awal jika tidak kerana masalah penyelenggaraan yang berpanjangan.

Dua video yang dirakam menunjukkan bagaimana api merebak dengan cepat. FENZ mengakui bahawa kenderaan mereka mempunyai masalah penyelenggaraan dan beberapa peralatan hilang.

Ia mengatakan bahawa trak tangga 32 meter dari Newtown yang mengalami masalah penyelenggaraan telah diganti dengan trak 17 meter.

Aset Keselamatan Terlalu Usang

Kenderaan cadangan lain dengan tangga yang lebih panjang di ibu negara New Zealand juga dihantar.

FENZ menyatakan bahawa 27 peratus dari kenderaan mereka melebihi hayat aset sasaran 20 hingga 25 tahun.

Sebuah penyiasatan sedang dijalankan dan penduduk di tingkat atas Loafers Lodge mungkin tidak mempunyai peluang untuk diselamatkan.

Beberapa penduduk melaporkan keadaan yang tidak ideal di dalam asrama tersebut, termasuk serangga, bocor, dan peralatan yang rosak.

Baca lagi | Kebakaran Asrama Di New Zealand, Polis Syaki Dirancang

Pemeriksaan Bangunan Perlu Dilakukan

Perdana Menteri New Zealand, Chris Hipkins, telah meminta menteri perumahan untuk mengkaji peraturan pembinaan untuk penginapan kepadatan tinggi sebagai tindak balas terhadap kebakaran di Loafers Lodge.

“Kami akan mengkaji dengan teliti peraturan pembinaan berkaitan penginapan kepadatan tinggi seperti persekitaran asrama,” katanya pada hari Rabu.

Pada hari Jumaat, lelaki berusia 48 tahun yang dituduh membakar kebakaran yang mengakibatkan kematian muncul di mahkamah untuk menghadapi dua tuduhan membakar.

Beliau akan ditahan sehingga pendengaran mahkamah seterusnya pada 19 Jun, sementara polis meneruskan siasatan mereka dan bekas penghuni menunggu berita.

Read Previous

PRN: Pulau Pinang Bubar DUN Akhir Jun

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.