The Malaysia Post

Kabinet bincang cadangan larangan kemasukan pelancong China

Cadangan melarang kemasukan sementara pelancong dari China memasuki Malaysia susulan penularan wabak koronavirus baharu (Covid-19) ada dibincangkan dalam mesyuarat Kabinet, semalam.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad ketika mengesahkan perkara itu berkata, cadangan berkenaan adalah penilaian berterusan yang diperlukan berdasarkan maklumat dan bukti berkaitan penularan Covid-19.

“Perkara ini (cadangan melarang pelancong dari China masuk ke Malaysia selama sebulan) dilihat sangat munasabah dan akan diambil jika ada keperluan,” katanya.

Bagaimanapun, Dr Dzulkefly enggan mengulas lanjut sambil memaklumkan Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail yang juga Pengerusi Jawatankuasa Pengurusan Bencana Pusat (JPBP) akan membuat kenyataan lanjut, jika ada.

“Harap tunggu pengumuman dibuat Timbalan PM dan Nadma.

“Kerajaan sentiasa menilai (situasi Covid-19) berdasarkan maklumat dan fakta,” katanya.

Difahamkan, cadangan untuk melarang pelancong dari China memasuki Malaysia akan dilakukan selama sebulan.

Dalam perkembangan lain, beliau berkata sebanyak 203,156 dos vaksin influenza dijangka tiba akhir bulan ini dengan kerja mengedarkannya bukan tertakluk di bawah Kementerian Kesihatan.

Jumlah keseluruhan bekalan vaksin influenza adalah sebanyak 633,174 dos, sepanjang Januari dan Februari dengan ia direkodkan melebihi permintaan di Malaysia, berbanding tempoh sama tahun lalu.

Read Previous

Saintis China beri amaran ancaman selesema baharu

Read Next

Tiga beregu, Liew Darren ke suku akhir Masters Sepanyol

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here