The Malaysia Post

Iskandar Dzulkarnain Tidak Hubungi Anwar Ibrahim Untuk Sokongannya – Kata Ahmad Zahid

Kuala Lumpur – Iskandar Dzulkarnain Abdul Khalid, Ahli Parlimen Kuala Kangsar, telah membuat keputusan untuk menyokong kepimpinan Datuk Seri Anwar Ibrahim tanpa pernah menghubungi atau bertemu dengan Perdana Menteri itu sendiri. Ini adalah apa yang ditegaskan oleh Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi, yang menyatakan bahawa sokongan dari Iskandar Dzulkarnain adalah atas kehendak peribadinya sendiri dan bukannya atas paksaan atau ugutan dari mana-mana pihak.

Iskandar Dzulkarnain Mengenai Keputusannya

Iskandar Dzulkarnain membuat pengumuman mengenai sokongannya terhadap Anwar Ibrahim selepas meneliti rintihan berterusan dari pengundi dan menitikberatkan keperluan mendesak untuk menangani krisis kenaikan kos sara hidup di kawasannya.

Tidak Ada Hubungan dengan Perdana Menteri

Menurut Ahmad Zahid Hamidi, kabinet telah dimaklumkan bahawa Ahli Parlimen Kuala Kangsar tidak pernah menghubungi atau bertemu dengan Perdana Menteri Anwar Ibrahim. Lebih-lebih lagi, tidak ada perbincangan antara mereka mengenai sokongan Iskandar Dzulkarnain terhadap Kerajaan Perpaduan tanpa keluar daripada parti beliau sendiri.

Baca lagi | Seorang Ahli Parlimen PN Isytihar Sokongan kepada Perdana Menteri

Kehendak Peribadi Iskandar Dzulkarnain

Ahmad Zahid Hamidi menekankan bahawa keputusan Iskandar Dzulkarnain adalah atas kehendak peribadi beliau sendiri, dan ia tidak melibatkan parti yang beliau wakili. Ini menandakan bahawa langkah untuk menyokong Anwar Ibrahim adalah keputusan yang dibuat secara bebas tanpa sebarang tekanan atau pertemuan rasmi dengan pemimpin utama negara.

Reaksi Perikatan Nasional

Setiausaha Agung Perikatan Nasional (PN), Datuk Seri Hamzah Zainudin, mengutarakan rasa kesal terhadap kenyataan yang dibuat oleh Iskandar Dzulkarnain. Menurut Hamzah, alasan yang diberikan oleh Iskandar Dzulkarnain mengenai peruntukan pembangunan adalah berbeza dengan penjelasan yang diberikan kepada beberapa pemimpin parti. Hal ini menunjukkan bahawa sokongan Iskandar Dzulkarnain telah mengejutkan beberapa pihak dalam kerajaan dan politik negara.

Dengan keputusan yang telah dibuat oleh Iskandar Dzulkarnain, politik Malaysia terus mengalami perubahan yang mendalam, dan kepimpinan Anwar Ibrahim menerima sokongan tambahan dari seorang anggota Parlimen yang sebelumnya tidak terlibat dalam perbincangan formal dengan beliau.

Read Previous

Boleh Tak Makan Oat Setiap Hari? Inilah Yang Perlu Anda Ketahui

Read Next

Sabri Yunus dan Angeline Tan Bernikah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.