The Malaysia Post

Hubungan antara PAS dan Umno masih baik, kata Hadi

Presiden PAS Tan Sri Abdul Hadi Awang menegaskan hubungan partinya dan Umno masih baik walaupun mereka berdepan beberapa masalah sejak kebelakangan ini.

“Hubungan dengan Umno, Alhamdulillah, secara umumnya masih baik. Kita layan Umno sebagai parti, bukan individu,” katanya kepada pemberita selepas sambutan ulang tahun ke-70 PAS di Taman Tamadun Islam di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas pandangan bahawa hubungan PAS dan Umno semakin dingin sejak pilihan raya negeri Melaka bulan lalu.

Dalam pilihan raya Melaka, Umno berkuasa melalui Barisan Nasional manakala PAS bertanding di bawah panji Perikatan Nasional (PN) dan kalah.

Abdul Hadi berkata hubungan baik itu jelas berdasarkan fakta bahawa Umno dan PAS boleh bekerjasama dalam kerajaan persekutuan PN, termasuk Bersatu.

Beliau juga menolak cakap-cakap bahawa hubungannya dengan presiden Umno Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi telah menjadi dingin.

“Saya rasa ia masih hangat. Di Parlimen, saya duduk dekat dia,” katanya.

Bagaimanapun, Abdul Hadi berkata beliau bersedia untuk bertemu dengan kepimpinan Umno bagi menyelesaikan sebarang masalah antara kedua-dua parti.

Sementara itu, Timbalan Presiden PAS Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man berkata Malaysia memerlukan kumpulan yang lebih besar daripada Muafakat Nasional (MN), yang terdiri daripada Umno dan PAS, bagi memastikan kestabilannya dan mengukuhkan perpaduan dalam kalangan ummah.

Baca Lagi | Hubungan antara PAS dan Umno masih baik, kata Hadi

Beliau berkata perikatan yang lebih besar juga boleh membantu membebaskan PAS dan Umno daripada perbalahan mereka sekarang.

“Mungkin negara memerlukan kumpulan besar bukan terhad di semenanjung tetapi merangkumi Sabah dan Sarawak,” katanya.

Read Previous

Presiden Parti Bumi Kenyalang berkata SPRM menyoalnya berhubung video

Read Next

Verstappen memenangi kejuaraan dunia Formula Satu

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.