The Malaysia Post

Empat Tuduhan Penyalahgunaan Kuasa Terhadap Muhyiddin Dibatalkan oleh Mahkamah Tinggi

Pengadilan oleh Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Muhammad Jamil Hussin, pada 15 Ogos, berjaya membatalkan empat tuduhan penyalahgunaan kuasa terhadap bekas perdana menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, berdasarkan keputusan Mahkamah Tinggi hari ini.

Dalam menyampaikan keputusan mahkamah, Hakim Mahkamah Tinggi tersebut menyatakan bahawa keempat-empat tuduhan yang mendakwa Muhyiddin menggunakan kedudukannya untuk memperoleh pemberian bernilai RM232.5 juta bagi Parti Pribumi Bersatu Malaysia gagal mendedahkan sebarang butir-butir kesalahan.

Tidak Mendedahkan Butir-Butir Kesalahan

Menurut mahkamah, semua empat tuduhan ini tidak menggambarkan pelanggaran di bawah Seksyen 23(1) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) atau Seksyen 154 Kanun Acara Jenayah (KUAP) yang mengharuskan keadaan luar biasa yang memaksa saya menggunakan kekuasaan internal mahkamah. Oleh sebab itu, langkah pembatalan ini iaitu untuk membatalkan semua tuduhan tersebut dan membebaskan pemohon dari segala tuntutan diambil untuk mencegah penyalahgunaan proses mahkamah.

Dengan dibatalkannya keempat-empat tuduhan tersebut, Muhyiddin masih mempunyai tiga tuduhan jenayah yang tinggal di bawah Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pencegahan Pembiayaan Keganasan serta Hasil Daripada Aktiviti Haram.

Permohonan Pembebasan Dituntut oleh Muhyiddin Yassin

Pada 18 April yang lalu, Muhyiddin telah mengemukakan notis usul untuk memohon agar dia dibebaskan dan dinyatakan tidak bersalah dari keempat-empat tuduhan yang dibawa terhadapnya, dengan mendakwa bahawa tuduhan-tuduhan tersebut kurang menjelaskan butiran bagaimana beliau telah menyalahgunakan kedudukannya atau Pejabat Perdana Menteri untuk tujuan pemberian.

Berdasarkan keempat-empat tuduhan itu, Muhyiddin selaku perdana menteri Malaysia dan presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia didakwa telah menggunakan kedudukannya untuk menerima suapan berjumlah RM232.5 juta daripada tiga syarikat iaitu Bukhary Equity Sdn Bhd, Nepturis Sdn Bhd dan Mamfor Sdn Bhd serta Datuk Azman Yusoff bagi pihak parti.

Baca lagi | Menantu Muhyiddin Terlibat dalam Skandal Penyelewengan Biometrik Pekerja Asing – SPRM

Dengan keputusan mahkamah ini, Muhyiddin berjaya membuktikan ketiadaan butir-butir yang cukup dalam tuduhan penyalahgunaan kuasa terhadapnya, dan beliau kini hanya menghadapi tuduhan jenayah berkaitan dengan undang-undang pengecualian wang haram dan pembiayaan keganasan.

Read Previous

Pilihan Raya Negeri: Kesan Terhadap Pasaran Saham dan Ringgit Malaysia

Read Next

Tan Sri Sulong Matjeraie Dilantik Sebagai Pengerusi Lembaga Penjaga Dana Kekayaan Masa Depan Berdaulat Sarawak

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.