The Malaysia Post

Dua lelaki dipenjarakan di Singapura kerana memeras ugut seorang lelaki lain berhubung pakaian silang, orientasi seksualnya

Selepas Moses Marshal Rajendran mengadakan hubungan seks dengan lelaki lain, dia merancang untuk memeras ugut lelaki yang berpakaian seperti wanita semasa aktiviti seksual mereka.

Moses dan rakannya, David Vijaysurya Vincent Mohindas, mengancam untuk mendedahkan orientasi seksual mangsa dan kecenderungan berpakaian silang melainkan dia memberi mereka wang. Dia akhirnya menyerahkan lebih daripada S$30,000 (RM96,059).

Untuk ini dan beberapa kesalahan lain yang tidak berkaitan, Moses, 38, dan David, 45, masing-masing dijatuhi hukuman penjara hari ini.

Musa dijatuhi hukuman penjara selama dua tahun tujuh bulan bersama tiga sebatan, manakala Daud dipenjarakan selama dua tahun dan dua bulan.

Berhubung komplot ugut itu, kedua-dua lelaki mengaku bersalah atas kesalahan ugutan jenayah. Daud juga mengaku atas tuduhan menipu, manakala Musa mengaku memecah masuk rumah Daud untuk mencuri daripadanya.

Bagi kesalahan lain mereka yang tidak berkaitan, David mengaku bersalah atas tiga pertuduhan lain iaitu menipu dan mengganggu, manakala Musa mengaku bersalah secara sukarela menyebabkan kecederaan yang teruk.

Plot

Mahkamah mendengar bahawa pada 2020, Moses bertemu seorang lelaki di aplikasi rangkaian sosial Tagged. Apabila mereka mengatur untuk bertemu di sebuah hotel, lelaki lain mencadangkan mereka pulang ke rumahnya.

Kedua-dua lelaki itu kemudiannya melakukan aktiviti seksual yang melibatkan mangsa berpakaian silang.

Keesokan paginya, Musa memberitahu Daud apa yang berlaku dan mereka kemudian merancang untuk mendapatkan wang daripada mangsa.

Musa kemudiannya memperkenalkan Daud kepada mangsa dengan alasan Daud ingin mengenalinya.

Apabila kesemua mereka bertemu di sebuah kafe, Moses dan David kemudian mengugut untuk mendedahkan orientasi seksual mangsa dan tabiatnya berpakaian silang. Tidak mahu orang lain tahu bahawa dia berpakaian silang, mangsa menyerahkan S$2,200 kepada kedua-duanya.

Keesokan paginya, David memberitahu mangsa untuk menyediakan S$30,000 supaya dia boleh membantu merundingkan penyelesaian dengan Moses.

Apabila mangsa berkata dia tidak mempunyai wang ini, David mencadangkan dia mendapatkannya daripada ibunya dengan mengatakan dia telah kehilangan wang dalam pelaburan. Mangsa akur dan menyerahkan wang itu kepada teman wanita David atas arahannya.

David dan teman wanitanya terus membelanjakan sebahagian besar daripada S$30,000 untuk barangan seperti barang kemas emas, peralatan elektronik dan pakaian.

Tidak lama selepas itu, Musa meminta bahagiannya daripada wang itu daripada Daud. Apabila dia pergi ke rumah Daud, dia menyedari bahawa pintu dan pintu pagar tidak berkunci dan terbuka.

Apabila dia memasuki flat itu, dia melihat sebuah televisyen baharu dan David dan teman wanitanya memakai barang kemas emas baharu. Kedua-dua lelaki itu kemudiannya bertengkar hebat.

Moses terus mencuri beberapa barangan daripada pasangan itu, termasuk komputer riba, barang kemas emas, dompet dan wang tunai S$900.

Mangsa ugut membuat laporan polis beberapa hari kemudian. Tiada pengembalian telah dibuat.

Kesalahan lain

Secara berasingan, David menipu 12 orang yang ingin menyewa flat Lembaga Perumahan dan Pembangunan.

Dia menipu mereka daripada S$12,350 dalam tempoh dua tahun dari 2018 hingga 2020, membelanjakan wang itu untuk perbelanjaan peribadinya.

David meminta mereka menyerahkan wang sebagai deposit atau sewa pendahuluan, meminta bantuan jirannya untuk memudahkan melihat flatnya sendiri atau mengutip bayaran daripada mangsa bagi pihaknya.

Selepas menerima wang itu, dia membuat alasan untuk menamatkan perjanjian atau tidak dapat dihubungi.

Beberapa mangsa menjadi curiga dan menarik diri daripada perjanjian itu selepas David meminta lebih banyak wang.

David juga melemparkan kata-kata kasar kepada duta jarak selamat sehari selepas melaksanakan rancangan pemerasannya. Dia tidak berpuas hati dengan duta kerana mengingatkannya supaya memakai topeng mukanya dengan betul.

Sementara itu, dalam kejadian lain, Musa dan abang iparnya bersemuka dengan seorang lelaki berusia 52 tahun dan merosakkan tingkap mangsa untuk memanjat ke flatnya.

Mereka menyerangnya, dengan Musa berulang kali menetaknya dengan helikopter. Dia mengaku pernah mabuk ketika kejadian ini.

Ini berlaku pada 16 April 2020 semasa tempoh pemutus litar apabila pergerakan dan aktiviti dihadkan pada kemuncak pandemik Covid-19.

Read Previous

Man United tewas kepada Sociedad, Marquinhos memberi inspirasi kepada Arsenal

Read Next

Daripada ‘The Crown’ kepada ‘The Simpsons,’ Hollywood memeluk – dan menipu – Ratu Elizabeth

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.