The Malaysia Post

Daripada ‘The Crown’ kepada ‘The Simpsons,’ Hollywood memeluk – dan menipu – Ratu Elizabeth

Ratu Elizabeth Britain memukau penulis dan pelakon Hollywood semasa pemerintahannya selama tujuh dekad dan digambarkan di skrin dalam drama yang memenangi anugerah, animasi dan juga rancangan lakaran komedi AS Saturday Night Live.

Raja itu, yang meninggal dunia pada hari Khamis pada usia 96 tahun, adalah tokoh utama siri televisyen Netflix Inc yang memenangi Emmy NFLX.O The Crown. Claire Foy memenangi dua Emmy dan Golden Globe kerana memainkan Elizabeth sebagai seorang wanita muda yang tiba-tiba menjadi ratu pada usia 27 tahun. Olivia Colman mengambil alih peranan itu pada musim-musim kemudian, dan Imelda Staunton akan memainkannya dalam ansuran kelima, yang ditetapkan untuk debut. pada bulan November.

Apabila Foy memenangi Golden Globe pada 2017, dia berterima kasih kepada beberapa “wanita luar biasa,” termasuk Ratu Elizabeth.

“Dia telah berada di tengah-tengah dunia selama 63 tahun yang lalu, dan saya fikir dunia boleh melakukannya dengan beberapa lagi wanita di tengah-tengahnya, jika anda bertanya kepada saya,” kata Foy.

Rakan pelakon British Helen Mirren membawa pulang anugerah Oscar kerana memainkan watak Elizabeth dalam filem The Queen pada 2006, yang memfokuskan pada tindak balas raja terhadap kematian Puteri Diana yang tidak dijangka.

Ratu Elizabeth membuat subjek yang menarik kerana dia memainkan peranan dalam peristiwa besar dunia dan kerana kisah hidupnya mempunyai “elemen yang sangat manusiawi,” kata ketua pengarang majalah People Wendy Naugle.

“Kita semua boleh melihat kelemahan dalam keluarga kita sendiri,” kata Naugle. “Kami boleh memahami keadaan apabila anda mempunyai beberapa ketegangan dan riff, dan anda meletakkan di atasnya lapisan glamor dan royalti dan kewajipan, dan ia adalah cerita yang menarik.” Tidak semua masa skrin ratu datang dalam drama yang serius. Komedi animasi “The Simpsons” telah membuatnya menjadi beberapa episod sepanjang 33 musimnya.

Vanessa Redgrave menyuarakan suara Ratu Elizabeth dalam salah satu filem Pixar’s Cars apabila raja itu – muncul sebagai kereta mewah dengan mahkota – mengetuai perlumbaan di London.

Dan pelawak Fred Armisen memalsukan ratu sebagai raja yang suka bersuara dalam beberapa drama komedi pada Saturday Night Live, termasuk yang mana ratu rekaan memberitahu Elton John dalam kehidupan sebenar supaya tidak memainkan lagu-lagu “omong kosong”nya di majlis perkahwinan diraja.

Naugle berkata dia menjangkakan lebih banyak penggambaran Ratu Elizabeth pada skrin besar dan kecil.

“Terdapat banyak perkara yang perlu dibincangkan,” katanya. “Terdapat banyak dunia yang orang tidak nampak. Jadi saya fikir apabila orang merasakan mereka boleh masuk ke dalam dinding istana, kami terpesona dan kami ingin tahu.”

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Dua lelaki dipenjarakan di Singapura kerana memeras ugut seorang lelaki lain berhubung pakaian silang, orientasi seksualnya

Read Next

Belia Malaysia dalam misi perpaduan sosial

One Comment

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.