The Malaysia Post

Dr Mahathir mengatakan tidak akan bertanding pada PRU15

Anggota Parlimen Langkawi Tun Dr Mahathir Mohamad

Dr Mahathir mengatakan tidak akan bertanding pada PRU15

Anggota Parlimen Langkawi Tun Dr Mahathir Mohamad mengatakan dia tidak akan bertanding pada pilihan raya umum (PRU) akan datang jika diadakan mengikut jadual kerana dia akan berusia 98 tahun ketika itu.

Mantan perdana menteri itu, bagaimanapun, mengatakan, dia bersedia memberikan nasihat dan berkongsi pengalamannya dengan anggota partinya, Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang).

Dia memberitahu perkara ini kepada pemberita ketika ditemui di pusat perkhidmatan Ahli Parlimen Langkawi di sini hari ini.

Ditanya apakah ada keperluan untuk membubarkan Parlimen agar diadakan pilihan raya umum berikutan perkembangan politik terbaru di negara ini, Dr Mahathir mengatakan situasi pandemik Covid-19 menimbulkan risiko terhadap rancangan itu.

“Dalam keadaan normal, hal itu dapat (dibubarkan) kerana PRU memberi kuasa kepada rakyat untuk memutuskan siapa yang akan menjadi pemerintah. Tetapi pada masa ini, negara ini menghadapi masalah Covid-19, masalah ini menyebabkan kos mengadakan PRU menjadi tinggi dan juga mendedahkan rakyat kepada penyebaran penyakit ini

Read Previous

Shafie mengisytiharkan hari pengundian Sabah esok sebagai cuti umum negeri

Read Next

Calon BN Pitas mendedahkan bahawa dia positif Covid-19, mendesak mereka yang bersentuhan dengannya untuk diuji

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here