Pemimpin Sabah menuntut dakwa Ahli Parlimen PAS atas kenyataan Bible yang tidak sensitif

  • By Wendy. V
  • September 4, 2020
  • 0
  • 601 Views
Bible

Dua orang Kristian Sabah dari Parti Solidariti Tanah Airku (STAR) hari ini mengemukakan tuntutan mahkamah terhadap Ahli Parlimen Pasir Puteh, Nik Muhammad Zawawi Salleh kerana kenyataannya bahawa Alkitab telah diputarbelitkan.

Ketua Bahagian STAR Tanjung Aru Sabah Marcel Jude Joseph dan anggota parti Tambunan Margaret Binsing mengatakan bahawa komen Muhammad Zawawi adalah menghujat dan melanggar Perlembagaan, yang membolehkan setiap orang mengamalkan dan mengurus agama mereka sendiri.

Dalam surat perintah saman yang diajukan di Mahkamah Tinggi Kota Kinabalu di sini hari ini, kedua-duanya meminta perintah perintah untuk menahan Nik Muhammad daripada membuat kenyataan memfitnah, berniat jahat, memudaratkan, memfitnah mengenai kepercayaan dan agama Kristian.

“Pernyataan defendan melanggar atau campur tangan haram hak Plaintif untuk kebebasan beragama berdasarkan Artikel 11 Perlembagaan Persekutuan,” kata mereka dalam pernyataan tuntutan mereka.

Marcel dan Binsing mendakwa dalam surat keterangan mahkamah mereka bahawa pernyataan Nik Muhammad mengandungi perkara yang menghina, mencerca dan mengarut atau menggelikan yang berkaitan dengan Tuhan, Yesus Kristus dan Alkitab.

Mereka mengatakan bahawa undang-undang itu tidak mencampuri pendapat agama yang tulus, tetapi hanya jika disusun dengan bahasa yang sopan dan sederhana.

Pasangan ini juga menuntut ganti rugi kerana campur tangan yang tidak sah terhadap hak perlembagaan mereka untuk kebebasan beragama di bawah Artikel 11 Perlembagaan persekutuan. Mahkamah menetapkan 5 Oktober sebagai tarikh sebutan semula.

Wendy. V

Sebaran berita terkini hanya untuk anda!

View All Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *