The Malaysia Post

Dr Mahathir beserta empat lain membuat dakwaan tuntutan terhadap Muhyiddin kerana pemecatan dari Bersatu

Tun Dr Mahathir Mohamad dan empat anggota parlimen lain hari ini mengajukan dakwaan tuntutan untuk mencabar penamatan keahlian mereka dalam Parti Pribumi BERSATU Malaysia (Bersatu) dan secara efektif peranan kepemimpinan mereka selain juga meminta ganti rugi.

Penamatan keahlian mereka berlaku hampir dua minggu lalu.

Dalam tuntutan mahkamah tersebut, Dr Mahathir dan individu lain yang terlibat mahu mahkamah mengisytiharkan bahawa Presiden BERSATU Tan Sri Muhyiddin Yassin bukan pemangku ketua parti dan pelantikan Datuk Seri Hamzah Zainudin sebagai Setiausaha Parti -Jeneral tidak sah, dan bahkan kedua-dua yang terakhir ditamatkan sebagai ahli parti. Dalam tuntutan yang difailkan petang ini di Mahkamah Tinggi di Kuala Lumpur, Dr Mahathir telah mengemukakannya dalam keadaan dinyatakan sebagai ketua BERSATU, beserta yang empat lain; Datuk Seri Mukhriz Mahathir sebagai Timbalan Presiden BERSATU, Syed Saddiq Abdul Rahman sebagai Ketua Pemuda Bersatu, Maszlee Malik dan Amiruddin Hamzah.

Kelima-lima mereka bersikeras bahawa mereka masih menjadi anggota Bersatu walaupun  pada 28 Mei parti itu menyingkirkan mereka.

Read Previous

Pakatan mengatakan bahawa pertemuan dengan Dr Mahathir, Shafie ‘sangat positif’, keputusan akan dibuat dalam seminggu

Read Next

Tun Mahathir menuduh ‘kerajaan Muhyiddin’ membuat jawatan sebagai pertukaran sokongan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.