The Malaysia Post

Deklarasi berkanun BN untuk memeriksa cita-cita PM Anwar

Seorang lagi ahli Parlimen Umno bercakap hari ini mengenai perisytiharan berkanun (SD) yang banyak dibincangkan oleh 25 wakil rakyat Barisan Nasional (BN) baru-baru ini.

Ahli Parlimen Padang Besar, Datuk Zahidi Zainul Abidin mendakwa koleksi SD, yang kononnya didalangi oleh Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz, adalah untuk mencegah langkah yang mungkin untuk menjadikan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai perdana menteri berikutnya dengan “keberkatan” presiden Umno Datuk. Seri Ahmad Zahid Hamidi.

“Sebelumnya, kami diperintahkan oleh presiden Umno untuk mengundurkan diri dari pemerintah Perikatan Nasional (PN) dan meminta semua anggota parlimen dalam pemerintah untuk tidak lagi menyokong PN.

“Bagaimanapun, semua anggota parlimen BN yang terlibat enggan melakukannya kerana kami berpendapat bahawa jika Umno dan BN tidak menyokong kerajaan PN, maka siapa yang mereka mahu sokong?

“Kami berpendapat bahawa Zahid menyokong Anwar kerana banyak insiden menunjukkan kecenderungannya untuk menyokong Anwar … bukti bahawa Zahid mengirim surat dari ahli parlimen BN yang menyokong Anwar kepada Yang di-Pertuan Agong tahun lalu dan bukti rakaman audio perbualan mereka tahun ini.

“Oleh itu, koleksi SD dibuat untuk menyatakan pendirian kita yang sebenarnya dalam menolak penubuhan kerajaan baru atau Anwar sebagai perdana menteri baru,” kata Zahidi kepada Sinar Harian.

Selasa lalu, Nazri menyebut dirinya sebagai dalang dalam memperoleh SD dari 25 Ahli Parlimen BN untuk menyokong Ahli Parlimen Sembrong, Datuk Seri Hishamuddin Hussein sebagai pemimpin, tetapi bukan sebagai perdana menteri berikutnya seperti yang didakwa.

Ahli Parlimen Padang Rengas itu mendakwa bahawa anggota parlimen BN telah kehilangan kepercayaan kepada Zahid untuk mewakili mereka di khalayaknya dengan Yang di-Pertuan Agong awal bulan ini.

Zahidi memberikan sokongan kepada Nazri, dengan mengatakan bahawa SD akan menyokong Hishammuddin untuk menggantikan Zahid sebagai wakil mereka dengan Raja jika penonton lain diberikan. Wakil menteri komunikasi dan multimedia itu juga mengatakan koleksi SD didasarkan pada pemahaman bahawa ia akan digunakan jika Zahid berusaha untuk menghidupkan kembali koleksi SD yang dibuat oleh beberapa ahli parlimen BN yang menyokong Anwar tahun lalu.

Zahidi berkata, SD terbaru akan digunakan untuk menjelaskan keadaan kepada Yang di-Pertuan Agong sekiranya penonton kerajaan lain diberikan.

Dia mengatakan ia juga dapat dijadikan rujukan untuk pelantikan timbalan perdana menteri jika diperlukan dan menambahkan bahawa dia juga telah mencadangkan Menteri Kanan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob sebagai calon yang berpotensi untuk jawatan itu.

Baca Lagi | Nazri Aziz : Sebilangan ahli parlimen BN hilang kepercayaan kepada presiden Umno, Zahid

“Kami ingin membuktikan bahawa mana-mana SD yang melibatkan 25 Ahli Parlimen BN, jika diserahkan oleh Anwar di dalam, tidak lagi dapat digunakan sebagai surat perisytiharan mandat kepada Hishammuddin lebih tepat dan terkini.

“Menjawab pertanyaan koleksi SD juga akan fokus pada penentuan pelantikan DPM di masa depan jika perlu. Saya rasa mereka yang ‘menandatangani’ SD pasti akan setuju sekiranya Hishammuddin terpilih sebagai DPM, “katanya.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Benigno Aquino, bekas presiden Filipina, meninggal dunia pada usia 61 tahun

Read Next

Lelaki dikehendaki di AS kerana rogol kanak-kanak yang ditangkap di Kepong

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.