The Malaysia Post

DAP mesti memperbaharui dirinya dengan bakat yang lebih baik untuk berjaya, Tony Pua

DAP perlu sentiasa merekrut bakat baharu dan lebih baik jika mahu kekal relevan dan memenangi hati rakyat Malaysia, kata setiausaha publisiti kebangsaan parti itu Tony Pua yang digulingkan selepas gagal mengekalkan jawatan dalam jawatankuasa kepimpinan tertingginya.

Walaupun lebih banyak tempat yang diperuntukkan kali ini — daripada 20 hingga 30 — Pua mengakui bahawa beliau telah ditolak dengan jelas oleh perwakilan parti dalam pemilihan kepimpinan dalaman mereka semalam, meletakkannya di atas keghairahannya dalam usaha meremajakan DAP.

“Bagi parti itu berjaya dan terus menerima sokongan rakyat Malaysia secara amnya, ia mesti tidak henti-henti memperbaharui diri dengan bakat yang lebih baik — terutamanya jika kita berhasrat untuk menjadi parti yang paling berwibawa dalam kerajaan.

“Mungkin keghairahan saya dalam merata-rata kualiti wakil rakyat kita menyebabkan kesan yang tidak diingini menyinggung sesetengah pihak dalam parti, terutama di Selangor di mana saya pertama kali tewas dalam pemilihan jawatankuasa negeri parti pada 2018,” katanya dalam satu kenyataan lewat malam tadi .

Walaupun kalah dalam pilihan raya dalaman, Ahli Parlimen Damansara itu berkata beliau tidak menyesal menyertai DAP dan menukar kehidupan korporatnya untuk politik.

Beliau berkata beliau dengan senang hati akan memberi laluan kepada ahli parti yang lebih muda dan berbakat yang menurutnya akan membentuk asas masa depan DAP dan meneruskan kepercayaan yang diberikan rakyat Malaysia kepada parti itu.

Beliau menggesa ahli DAP menyokong penuh setiausaha agung baharu mereka Anthony Loke Siew Fook untuk mengetuai parti itu untuk menuntut semula kedudukannya dalam kerajaan persekutuan.

“Sudah pasti ia mengecewakan, tetapi saya menerima keputusan perwakilan parti dengan hati terbuka. Saya tidak menyesal apa-apa, kerana saya telah memberikan segalanya sejak 15 tahun lalu,” katanya mengenai kehilangan kerusinya dalam jawatankuasa eksekutif pusat (CEC) DAP buat kali pertama sejak 2008.

Lelaki berusia 49 tahun itu berkata dia telah memberitahu Loke bahawa dia tidak mahu diberikan kerusi pilihan bersama dalam CEC.

“Ini semata-mata kerana, tidak seperti kebanyakan calon lain yang gagal membuat keputusan, mereka hanya tidak memperoleh undi yang mencukupi daripada perwakilan.

“Dalam kes saya, jelaslah bahawa perwakilan parti secara khusus memilih untuk menolak saya, memandangkan kedudukan saya yang sedia ada dalam parti. Oleh itu, ia akan terbang dalam menghadapi keputusan perwakilan, sekiranya saya mencari jalan kembali ke CEC melalui latihan pilihan bersama,” kata Pua.

Dalam DAP, ahli CEC yang dipilih diberi kuasa untuk memilih 10 ahli tambahan kepada jawatankuasa mereka.

Dalam pemilihan DAP semalam, perwakilan memilih Ahli Parlimen Puchong Gobind Singh Deo, Ketua Menteri Pulau Pinang Chow Kon Yeow dan Ahli Parlimen Seremban Loke sebagai kepimpinan tertingginya.

Wakil rakyat terkemuka yang tidak membuat pemotongan termasuk Pua dan Ahli Parlimen Bangi Ong Kian Ming.

Baca Lagi | DAP mesti memperbaharui dirinya dengan bakat yang lebih baik untuk berjaya, Tony Pua

Sembilan wanita, termasuk calon Melayu tunggal ADUN Ketari, Young Syefura Othman menyertai barisan di bawah kuota 30 peratus wanita.

Ahli Parlimen Bagan Lim Guan Eng tunduk sebagai setiausaha agung selepas tiga penggal maksimum manakala bapanya dan veteran parti Lim Kit Siang mengumumkan persaraannya daripada politik.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Najib memberi penjelasan panjang lebar mengenai hutang 1MDB

Read Next

Barcelona mengaibkan Real Madrid dengan kekalahan 4-0 di Bernabeu

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.