The Malaysia Post

Dalam survey terbaru, Muhyiddin mendapat penilaian kelulusan sebanyak 69 peratus dari rakyat Malaysia

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin

Dalam survey terbaru, Muhyiddin mendapat penilaian kelulusan sebanyak 69 peratus dari rakyat Malaysia

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin nampaknya mempunyai penilaian yang tinggi di kalangan rakyat Malaysia dengan 69 peratus yang baru-baru ini disurvei oleh pengundi bebas Merdeka Center yang mengatakan mereka gembira dengan penampilannya.

Muhyiddin telah menjadi PM selama lebih kurang enam bulan sejak menggantikan Tun Dr Mahathir Mohamad pada bulan Mac. Tinjauan selesai pada 10 Ogos.

Menurut penemuan Merdeka Center, sembilan daripada 10 orang Melayu dan Bumiputera dari Sabah dan Sarawak gembira dengan Muhyiddin. Dia disetujui oleh 65 peratus etnik India sementara hanya 33 peratus etnik Cina berpuas hati dengannya.

“Peringkat kelulusan perdana menteri terus berada di wilayah yang nyaman dan positif mengingat dia telah memegang jawatan itu sejak Mac 2020,” kata pengarah program Merdeka Center Ibrahim Suffian dalam satu kenyataan hari ini. Merdeka Center juga mendapati 58 peratus rakyat Malaysia gembira dengan pemerintahan Perikatan Nasional (PN) yang dipimpin oleh Muhyiddin sementara 28 peratus menyatakan rasa tidak puas hati atau marah.

Read Previous

Najib bukan sekadar penasihat 1MDB, kata bekas CEO di mahkamah

Read Next

Syed Saddiq mengalu-alukan kritikan Dr Mahathir terhadap cadangan parti pemuda

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here