The Malaysia Post

Dalam eulogi, Dr Mahathir menyatakan dia hanya satu tahun lebih tua daripada Ratu Elizabeth

Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini mengeluarkan euloginya atas kematian Ratu Elizabeth II, yang meninggal lima hari lalu.

Terkejut dengan berita kematian Ratu, Dr Mahathir, yang berusia 97 tahun, menyatakan perbezaan umur mereka hanya setahun.

“Saya benar-benar tidak menyangka dia meninggal dunia apabila dia meninggal dunia. Dia hanya muda setahun daripada saya,” katanya dalam catatan Facebook yang memperincikan beberapa kenangan antara mereka berdua.

Dia menyifatkan Ratu sebagai “contoh yang baik bagi raja berperlembagaan,” dan kematiannya bukan kerugian kepada British tetapi kepada orang yang percaya kepada kedaulatan undang-undang.

Dia menceritakan bagaimana Permaisuri telah melawat Malaysia dua kali semasa menjadi perdana menteri, berkata raja sentiasa bermurah hati dan gembira untuk menjadi tuan rumah.

“Saya sedih dengan kematian Permaisuri. Saya telah bertemu dengannya dalam banyak kesempatan, terutamanya semasa mesyuarat Komanwel British,” katanya.

Dr Mahathir juga memberitahu ucapan jenaka yang disampaikannya mengenai bahasa Inggeris, yang disiarkan oleh penyiar kerajaan British BBC semasa jubli emasnya dan membuatkan Ratu ketawa.

“Di Zimbabwe, saya membuat ucapan di mana saya menegaskan bahawa apa yang dikatakan dalam bahasa Inggeris bukanlah apa yang dimaksudkan. Jadi, ketua Parlimen dipanggil Tuan Yang di-Pertua, tetapi dia tidak boleh bercakap,” katanya.

“Sultan Melayu dipanggil raja-raja, tetapi mereka mungkin tidak memerintah. Penasihat British memerintah.

“Kemudian terdapat Komanwel British di mana kekayaannya tidak biasa,” tambahnya.

Ratu, yang berusia 96 tahun, meninggal dunia di Istana Balmoral di Tanah Tinggi Scotland dan pengebumian negerinya dijadualkan pada hujung minggu ini.

Dia adalah raja paling lama memerintah dalam sejarah British.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

BN sedia menawan hati rakyat Pulau Pinang, kata PM Ismail Sabri

Read Next

Bayern menewaskan Barcelona pada kepulangan Lewandowski, Liverpool meraih kemenangan lewat

One Comment

  • An intriguing discussion is definitely worth comment. I do think that you should write more on this subject matter, it may not be a taboo matter but usually people dont discuss these issues. To the next! Many thanks!!

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.