The Malaysia Post

COVID-19: Nepal gantung pendakian ke Gunung Everest

Nepal menutup semua puncak Himalaya termasuk Gunung Everest pada musim pendakian kali ini akibat kebimbangan wabak Covid-19. Negara Himalaya itu setakat ini mengesahkan satu kes Covid-19 yang dilaporkan.

Nepal, yang menempatkan 8 daripada 14 gunung tertinggi di dunia termasuk Gunung Everest, memperoleh pendapatan lebih A$4 juta bagi yuran permit mendaki puncak tertinggi di dunia itu dan gunung-gunung lain setiap tahun.

Menteri Pelancongan Nepal, Yogesh Bhattarai berkata ekspedisi ke semua puncak pada musim bunga pada Mac-Mei telah digantung.

“Pendakian musim ini ditutup. Ini adalah langkah berjaga-jaga untuk wabak koronavirus,” menurut Bhattarai.

Nepal mengesahkan satu Covid-19, iaitu seorang pelajar yang belajar di China yang dalam perjalanan pulang ke negara itu – daripada 450 orang yang diuji.

Penggantungan ekspedisi di Nepal akan menjejaskan ratusan pendaki warga asing yang kini bersiap sedia untuk pendakian pada musim bunga.

“Ini adalah berita yang mengecewakan bagi kedua-dua pemimpin ekspedisi kami dan pelanggan kami yang dilatih selama berbulan-bulan untuk mendaki tahun ini,” kata Lukas Furtenbach, pengarah Furtenbach Adventure, yang berpangkalan di California.

Everest, gunung tertinggi di dunia pada ketinggian 8,850m, terletak di sempadan Nepal dan wilayah Tibet China. China mengumumkan penutupan gunungnya pada Khamis.

Ini adalah kali ke-2 dalam beberapa tahun kebelakangan ini di mana musim mendaki terganggu. Ekspedisi digantung pada 2015 selepas gempa bumi besar melanda Nepal pada 25 April tahun itu, membunuh kira-kira 9,000 orang. Lapan belas orang terbunuh di “base camp” Everest apabila runtuhan yang dicetuskan oleh gempa itu menenggelami cerun.

Nepal juga akan menghentikan pengeluaran visa bagi ketibaan sehingga 30 April.

Read Previous

Kestabilan politik penting untuk kestabilan ringgit

Read Next

Roche cipta peralatan uji COVID-19 lebih pantas

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.