The Malaysia Post

Coldplay Memihak Palestin – Sokongan Anwar

KUALA LUMPUR: Band rock British, Coldplay, menyokong Palestin, menurut kenyataan Perdana Menteri, Anwar Ibrahim.

Apabila ditanya tentang pendirian kerajaan mengenai kebenaran konsert oleh band tersebut, beliau menyatakan bahawa band itu menyokong Palestin dan kerajaan terdahulu juga telah meluluskan konsert-konsert mereka tanpa sebarang isu.

Beliau berkata bahawa beliau akan berbincang dengan Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Dr Luqman Abdullah, mengenai pendiriannya terhadap konsert band yang dijadualkan akan diadakan esok.

Perbincang dengan mufti dilakukan kerana terdapat penggerak dari gerakan Palestin yang menyokong dan memberikan pandangan kepada Kementerian Luar Negeri dan pejabat Perdana Menteri yang bertanya tentang mengapa panggilan untuk kumpulan-kumpulan yang menyokong sebab Palestin dihalang daripada meneruskan pertunjukan.

“Memandangkan terdapat beberapa isu lain yang kita tidak bersetuju, saya akan membincangkan itu lagi,” katanya hari ini.

Beliau memberikan respons kepada soalan tambahan oleh Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal (PN-Machang) mengenai pendirian kerajaan terhadap konsert Coldplay susulan kenyataan baru-baru ini oleh Mufti Wilayah Persekutuan.

Konsert Coldplay: Pendirian Kerajaan dan Perbincangan Dengan Mufti

KUALA LUMPUR – Perdana Menteri Malaysia, Anwar Ibrahim, menyatakan bahawa band rock terkenal, Coldplay, adalah penganjur yang memihak kepada Palestin. Beliau menjelaskan pendirian kerajaan terhadap konsert Coldplay dan merujuk kepada kelulusan yang diberikan oleh kerajaan terdahulu.

Baca lagi | Mufti WP Gesa Pembatalan Konsert Coldplay: Music Of The Spheres World Tour In Kuala Lumpur

Sokongan Coldplay Kepada Palestin

Menanggapi persoalan mengenai kelulusan konsert Coldplay, Anwar menyatakan bahawa band tersebut secara terang-terangan menyokong Palestin. Ini dianggap sebagai faktor yang telah mendapat persetujuan daripada kerajaan sebelum ini, tanpa sebarang kontroversi.

Perbincangan Dengan Mufti Wilayah Persekutuan

Anwar turut menyatakan hasratnya untuk berbincang dengan Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Dr Luqman Abdullah, berkaitan dengan pandangan mufti terhadap konsert Coldplay yang dijadualkan esok. Beliau menjelaskan bahawa terdapat lobi-lobi dari gerakan Palestin yang meminta penjelasan daripada Kementerian Luar Negeri dan pejabatnya mengapa kumpulan-kumpulan yang menyokong sebab Palestin dihalang daripada meneruskan pertunjukan.

Baca lagi | KJ Mohon Pas Berhenti Bercakap Mengenai Konsert Coldplay

Isu-isu Kontroversi

Selain daripada isu sokongan terhadap Palestin, Anwar menyebut tentang beberapa isu kontroversi yang perlu dibincangkan semula. Beliau berkomitmen untuk mendiskusikan perbezaan pendapat tersebut dan mencari penyelesaian yang sesuai.
Dengan berlangsungnya perbincangan ini, diharapkan keputusan mengenai kelangsungan konsert Coldplay akan dapat diambil dengan mendalam dan adil. Rakyat Malaysia menantikan keputusan akhir berkenaan dengan peristiwa seni ini yang melibatkan elemen politik dan kebudayaan.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

PRK Kemaman: Keutamaan Perjuangan Islam dalam Agenda UMNO

Read Next

Kemalangan Perlanggaran Kereta Api dan Bas Membunuh 11 Orang,mencederakan Beberapa Lain

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.