The Malaysia Post

BN harus cepat memutuskan sama ada mahu bekerjasama dengan Perikatan

Azmin Ali

Credits: assets.change

Perikatan Nasional (PN) tidak pernah menutup pintunya untuk rundingan dengan Barisan Nasional (BN) dan yang kedua harus segera memutuskan sama ada ia mahu bekerjasama dengan PN pada pilihan raya negeri Melaka, kata pengarah pilihan raya PN Datuk Seri Mohamed Azmin Ali.

Beliau berkata BN perlu membuat keputusan dengan cepat bagi memastikan jentera pilihan raya dapat membuat persiapan yang lebih berkesan di peringkat akar umbi.

“(Komponen PN) Bersatu, PAS dan Gerakan sudah sampai ke peringkat menghadapi hari penamaan calon tetapi Umno masih belum membuat keputusan muktamad. Kita harap keputusan dapat dibuat awal dan bukan pada saat-saat akhir,” katanya di sini hari ini.

Mohamed Azmin, yang juga Ketua Penerangan PN dan Ahli Majlis Tertinggi Bersatu, memberitahu pemberita demikian selepas menghadiri mesyuarat bersama jentera PN Masjid Tanah dekat sini.

Mohamed Azmin mendakwa beliau menerima maklumat bahawa beberapa pemimpin Umno dan ahli akar umbi berminat untuk bekerjasama dengan PN.

“Tetapi ini masalah dalaman Umno yang kita tidak patut campur. Umno perlu membuat keputusan muktamad sama ada mahu bekerjasama atau tidak, dan biarlah rakyat menilai parti mana yang menolak perpaduan dan mana satu untuk mewujudkan kerjasama demi kestabilan negeri dan negara,” katanya lagi.

Terdahulu, Presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berkata parti itu tetap dengan keputusannya untuk tidak bekerjasama dengan Bersatu dalam sebarang pilihan raya.

Ketika ditanya sama ada Umno akan menolak kerjasama dengan PN pada pilihan raya Melaka akan datang, Ahmad Zahid hanya berkata, “Saya tidak nampak ke arah itu.”

Sementara itu, Setiausaha Agung Umno Datuk Seri Ahmad Maslan berkata masih belum terlambat untuk Umno menjalinkan kerjasama dengan mana-mana parti bagi menghadapi pilihan raya Melaka.

Majlis tertinggi Umno akan membuat keputusan muktamad mengenai perkara itu pada mesyuarat yang akan diadakan pada Khamis, katanya kepada pemberita selepas meninjau persiapan di bilik gerakan BN untuk pusat daerah mengundi Bukit Terendak di Sungai Udang hari ini.

Suruhanjaya Pilihan Raya menetapkan 8 Nov untuk pengundian, 16 Nov untuk pengundian awal dan 20 Nov untuk pengundian pada pilihan raya negeri Melaka.

Baca Lagi | BN harus cepat memutuskan sama ada mahu bekerjasama dengan Perikatan

Pilihan raya Melaka dipanggil berikutan pembubaran Dewan Undangan Negeri Melaka pada 4 Okt lepas, langkah yang diambil selepas empat wakil rakyat menarik balik sokongan mereka kepada Ketua Menteri Datuk Seri Sulaiman Md Ali.

Empat bekas Adun yang mencetus pilihan raya ialah Datuk Seri Idris Haron (BN-Sungai Udang), Datuk Nor Azman Hassan (BN-Pantai Kundor), Datuk Norhizam Hassan Baktee (Bebas-Pengkalan Batu) dan Datuk Noor Effandi Ahmad (Bersatu-Telok Mas). 

Read Previous

Bekas teman wanita Kim Seon-ho mengambil tindakan undang-undang terhadap ancaman bunuh, fitnah

Read Next

Rakyat mengecam pelakon Fauzi Nawawi kerana menormalkan rogol dalam rancangan bual bicara

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here