Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

BN harus cepat memutuskan sama ada mahu bekerjasama dengan Perikatan

Azmin Ali

Perikatan Nasional (PN) tidak pernah menutup pintunya untuk rundingan dengan Barisan Nasional (BN) dan yang kedua harus segera memutuskan sama ada ia mahu bekerjasama dengan PN pada pilihan raya negeri Melaka, kata pengarah pilihan raya PN Datuk Seri Mohamed Azmin Ali.

Beliau berkata BN perlu membuat keputusan dengan cepat bagi memastikan jentera pilihan raya dapat membuat persiapan yang lebih berkesan di peringkat akar umbi.

“(Komponen PN) Bersatu, PAS dan Gerakan sudah sampai ke peringkat menghadapi hari penamaan calon tetapi Umno masih belum membuat keputusan muktamad. Kita harap keputusan dapat dibuat awal dan bukan pada saat-saat akhir,” katanya di sini hari ini.

Mohamed Azmin, yang juga Ketua Penerangan PN dan Ahli Majlis Tertinggi Bersatu, memberitahu pemberita demikian selepas menghadiri mesyuarat bersama jentera PN Masjid Tanah dekat sini.

Mohamed Azmin mendakwa beliau menerima maklumat bahawa beberapa pemimpin Umno dan ahli akar umbi berminat untuk bekerjasama dengan PN.

“Tetapi ini masalah dalaman Umno yang kita tidak patut campur. Umno perlu membuat keputusan muktamad sama ada mahu bekerjasama atau tidak, dan biarlah rakyat menilai parti mana yang menolak perpaduan dan mana satu untuk mewujudkan kerjasama demi kestabilan negeri dan negara,” katanya lagi.

Terdahulu, Presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berkata parti itu tetap dengan keputusannya untuk tidak bekerjasama dengan Bersatu dalam sebarang pilihan raya.

Ketika ditanya sama ada Umno akan menolak kerjasama dengan PN pada pilihan raya Melaka akan datang, Ahmad Zahid hanya berkata, “Saya tidak nampak ke arah itu.”

Sementara itu, Setiausaha Agung Umno Datuk Seri Ahmad Maslan berkata masih belum terlambat untuk Umno menjalinkan kerjasama dengan mana-mana parti bagi menghadapi pilihan raya Melaka.

Majlis tertinggi Umno akan membuat keputusan muktamad mengenai perkara itu pada mesyuarat yang akan diadakan pada Khamis, katanya kepada pemberita selepas meninjau persiapan di bilik gerakan BN untuk pusat daerah mengundi Bukit Terendak di Sungai Udang hari ini.

Suruhanjaya Pilihan Raya menetapkan 8 Nov untuk pengundian, 16 Nov untuk pengundian awal dan 20 Nov untuk pengundian pada pilihan raya negeri Melaka.

Baca Lagi | BN harus cepat memutuskan sama ada mahu bekerjasama dengan Perikatan

Pilihan raya Melaka dipanggil berikutan pembubaran Dewan Undangan Negeri Melaka pada 4 Okt lepas, langkah yang diambil selepas empat wakil rakyat menarik balik sokongan mereka kepada Ketua Menteri Datuk Seri Sulaiman Md Ali.

Empat bekas Adun yang mencetus pilihan raya ialah Datuk Seri Idris Haron (BN-Sungai Udang), Datuk Nor Azman Hassan (BN-Pantai Kundor), Datuk Norhizam Hassan Baktee (Bebas-Pengkalan Batu) dan Datuk Noor Effandi Ahmad (Bersatu-Telok Mas). 

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

More Stories

Datuk Seri Wee Ka Siong

Menteri pengangkutan: Harga purata tiket penerbangan ke Sarawak RM360, boleh dikurangkan

Harga purata tiket penerbangan dari Kuala Lumpur ke Kuching, Sarawak antara 11 dan 31 Disember 2021 ialah RM360, berdasarkan pemantauan Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Mavcom), persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini. Menteri Pengangkutan Datuk Seri Wee…

Datuk Seri Hamzah Zainudin

KDN terima laporan kartel imigresen melibatkan kakitangan jabatan

Kementerian Dalam Negeri hari ini mendedahkan pihaknya menerima laporan mengenai kewujudan aktiviti kartel melibatkan anggota Jabatan Imigresen berhubung hal imigresen, kata menterinya Datuk Seri Hamzah Zainudin. Beliau berkata penglibatan kartel itu bukan sahaja berkaitan kenaikan…

Rexy Mainaky

Rexy melapor diri untuk hari pertama sebagai timbalan pengarah kejurulatihan BAM

Bekas juara dunia badminton dan pemenang pingat emas Olimpik, Rexy Mainaky melapor diri sebagai timbalan pengarah kejurulatihan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) hari ini dan berkongsi petua dengan kakitangan kejurulatihan tentang cara menguruskan prestasi caj mereka.…

Related Videos

Logo

Sertai surat berita kami

Dapatkan artikel terkini, pekerjaan, hadiah-hadiah percuma, berita hiburan yang dihantar terus ke peti masuk anda

Sebanyak 170000 pelanggan berada di sini