The Malaysia Post

Berikanlah laluan untuk belia – Tok Mat

Timbalan Presiden Umno Mohamad Hasan mahu pemuda memainkan peranan yang lebih besar dalam pembangunan negara, politik dan ekonomi, dengan mengatakan bahawa sudah waktunya negara melepaskan diri dari “cara lama”.

“Dunia berubah dan status quo tidak cukup baik. Agar negara maju, kita perlu menerapkan idea baru dan cara baru untuk mendekati perkara seperti politik dan ekonomi, ”kata bekas Menteri Besar Negeri Sembilan, yang dikenali sebagai Tok Mat baru-baru ini.

Beliau berkata, belia mempunyai peranan penting untuk dimainkan dan generasi tua harus bersedia untuk memberi laluan kepada mereka.

“Penjaga lama (Old Guard) harus merangkul dan menolong pemuda merealisasikan idea baru ini.”

Tok Mat berkata juga bahawa Malaysia tidak boleh berpuas hati dengan apa yang telah dicapai.

Dia mengatakan fasa ekonomi seterusnya harus berdasarkan pengalaman pemain global yang telah menggegarkan dunia dengan idea inovatif mereka.

Dia memberikan contoh syarikat seperti Gojek, Airbnb, Grab, dan OYO. “Orang-orang di sebalik syarikat yang mengubah permainan ini adalah semua orang muda yang memanfaatkan teknologi dan inovasi. Kami memerlukan orang-orang yang berpikiran sama dalam pemerintahan. ”

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

UMNO menyoal melantik Muhyiddin sebagai calon PM sekiranya PN menang pada pilihan raya akan datang

Read Next

Anak Najib, Nazifuddin perlu membayar cukai yang belum dibayar kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri sebanyak RM37.6 juta

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.