The Malaysia Post

Bayi baru lahir di England disahkan positif COVID-19, catat rekod pesakit paling muda

Terbaru, media antarabangsa memaklumkan bahawa seorang bayi yang baru sahaja lahir di England telah menjadi antara mangsa paling muda di dunia disahkan positif COVID-19.

Difahamkan, sebelum beberapa hari melahirkan, ibu bayi tersebut telah pergi mendapatkan rawatan di hospital selepas mengalami gejala pneumonia. Bagaimanapun, ibu itu disahkan positif selepas dia melahirkan bayinya, dan kini dua beranak itu dirawat di hospital berasingan kerana keadaan ibu difahamkan lebih buruk daripada bayi.

Setelah doktor mengetahui hasil positif ibu, bayi itu telah diuji tidak lama lagi selepas ketibaannya. Doktor cuba untuk menentukan bagaimana bayi yang baru lahir mendapatkan virus tersebut, sama ada melalui rahim atau semasa kelahiran.

Seorang sumber mengatakan, kakitangan yang bersentuhan dengan kedua-dua pesakit telah dinasihatkan untuk mengasingkan diri sendiri. Pegawai perubatan telah menasihati wanita hamil dan bayi berisiko rendah daripada COVID-19 dan mungkin hanya mengalami gejala ringan.

Tidak seperti jangkitan lain, kadar kematian koronavirus tidak melengkung pada kedua-dua kumpulan umur, tetapi hanya di kalangan orang tua. Berita itu datang apabila jumlah jangkitan di UK meningkat sebanyak lebih daripada 200 dalam satu hari kepada 800 orang dengan 11 jumlah kematian.

Read Previous

Pertembungan Muhyiddin-Mahathir dalam pemilihan Bersatu

Read Next

Vietnam sedia alat pensterilan mudah alih secara percuma buat rakyatnya

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.